- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија се сећа многобројних жртава тероризма /видео/

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин полаже цвеће на споменик жртавама терористичког напада који се догодио у Москви 2002. године. (архивска фотографија)
Председник Русије Владимир Путин полаже цвеће на споменик жртавама терористичког напада који се догодио у Москви 2002. године. (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2024
Пратите нас
Русија од 2005. године, сваке године 3. септембра обележава Дан солидарности у борби против тероризма. Овај дан је посвећен трагичним догађајима који су се догодили 1-3. септембра 2004. године у граду Беслан (Северна Осетија), када је у терористичком нападу убијено више од 300 људи, углавном жена и деце.
Русија се 3. септембра сећа хиљада сународника који су погинули од руку терориста у Беслану, у позоришту у Дубровки, у Буденовску, Первомајском, на Северном Кавказу, у експлозијама стамбених зграда у Москви и у другим терористичким нападима.
Подсетимо, 22. марта 2024. године у Красногорску код Москве, у концертној дворани Крокус сити хола, догодио се један од највећих терористичких напада у руској историји након узимања талаца у школи у Беслану. Нападачи су из аутоматског оружја отворили ватру на људе у згради и запалили салу. У терористичком нападу повређено је 695 људи, док је погинуло 145 особа, међу којима шесторо деце.
Дан солидарности у борби против тероризма симболизује јединство државе и друштва у борби против тако страшне појаве као што је тероризам, који је постао један од најопаснијих глобалних проблема нашег времена, озбиљна претња безбедности целокупне светске заједнице. Русија није изузетак.
Борба против тероризма постала је најважнији државни задатак Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала