- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хаубица Д-30 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска војска признала: На десетине погинулих и стотине рањених у Полтави

Пратите нас
Харковска област ће скоро сигурно бити ослобођена, у току је стварање санитарне зоне у овом подручју, за заштиту руских региона, истакао је шеф руске администрације Харковске области Виталиј Ганчев. Системи противваздушне одбране преко ноћи су уништили два украјинска дрона изнад Брјанске и Калушке области, саопштило је руско Министарство одбране.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:35 03.09.2024
Владимир Зеленски је указом сменио с джности заменика шефа његовог кабинета Ростислава Шурму. Укупно има 10 заменика.
18:57 03.09.2024
Десетине украјинских војника погинуле су приликом руског удара на војни институт у Полтави, саопштиле су Копнене снаге украјинске војске.
"Има на десетине погинулих и стотине рањених", наводи се у објави на Телеграму.
17:48 03.09.2024
Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси састао се са Владимиром Зеленским у Кијеву и у разговору с њим покренуо питање Курске нуклеарке, пренела је агенција Ројтерс.
16:35 03.09.2024
Градоначелник Антверпена, где се налази друга по величини лука у Европи, као и кандидат за премијера Барт де Вевер заложио се да се у том граду распореде системи "патриот" у циљу потенцијалне заштите луке имајући у виду сукоб у УКрајини, пише лист ДХ.
"Надам се да ће се сукоб у Украјини завршити што пре, али сматрам да Антверпен треба да буде спреман на одбрану", рекао је он у интервјуу поводом 80. годишњице о немачке окупације.
Према његовом мишљењу, пословни људи неће желети да инвестирају у луку у Антверпену ако она не буде заштићена као луке у Ротердаму и Хамбургу.
16:23 03.09.2024
16:19 03.09.2024
Руска војска извела је удар на украјински Војни институт у Полтави, рекао је председник комисије Јавне коморе Русије Владимир Рогов.
Како је навео, Институт је специјализован за обуку војника за радиоелектронску борбу и управљање радарима.
"Мета ракетног напада је управо и било људство. То се догодило током постројавања у чему је учествовало више од 500 украјинских војника, губици се мере стотинама", рекао је Рогов.
Украјински медији извештавају о 190 погинулих и више од 600 рањених у удару "искандером" у Полтави.
15:52 03.09.2024
Украјинску војску ускоро очекује колапс због непоправљивих губитака у људству, изјавио је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон у интервјуу за Јутјуб канал "Дајалог воркс".
"Фигуративно говорећи, цела украјинска војска сада крвари. Пресечена јој је артерија и ако се крв не заустави — она ће умрети. Украјинска војска је на ивици смрти и многи то не желе да признају, али видимо куда све то води", каже Џонсон.
Он је додао да се ствари неће променити у корист Украјине јер она нема могућност да сваког месеца пронађе 30.000, смести их на безбедну локацију где могу да се обучавају три до шест месеци и да онда буду спремни за фронт.
15:15 03.09.2024
Министар одбране Андреј Белоусов одржао је састанак Координационог савета за питања безбедности пограничних области - Курске, Белгородске и Брјанске. Он је разговарао са губернаторима и командантима јединица распоређеним у тим областима.
15:12 03.09.2024
15:01 03.09.2024
Немачка планира да испоручи Украјини шест ПРО система IRIS-T SLM, а још шест ће набавити за своје ваздушне снаге, објавио је Ројтерс позивајући се на изворе.
14:20 03.09.2024
Сједињене Државе су близу споразума о испоруци крстарећих ракета дугог домета ЈАССМ Украјини, али ће Кијев морати да сачека неколико месеци пошто ће Вашингтон морати да реши техничке проблеме, преноси Ројтерс, позивајући се на америчке званичнике.
„Сједињене Државе су близу споразума да Украјини дају крстареће ракете дугог домета... али Кијев ће морати да сачека неколико месеци док САД не реше техничке проблеме пре испоруке“, наводи се у саопштењу агенције.
Очекује се да ће САД на јесен објавити укључивање ракета дугог домета ЈАССМ у пакет помоћи Кијеву, пише агенција. Међутим, извори су појаснили да коначна одлука о овом питању још није донета.
Један од званичника је такође указао да су предузете мере како би се осигурало да ЈАССМ може бити лансиран са „незападних“ ловаца које Украјина има.
13:15 03.09.2024
Извештај са курског правца
Оружане снаге Украјине су у протеклом дану на курском правцу изгубиле до 400 војника и 12 оклопних возила, саопштило је Министарство одбране Русије.
Руска војска одбила је пет напада украјинских снага у правцу места Борки, Марјевка, Камишевка и Черкаско Поречно.
Оперативно-тактичка авијација Оружаних снага Русије уништила је украјинске резерве у 15 насељених места у Сумској области.
Украјинска војска је од почетка борби на курском правцу изгубила преко 9.300 војника.
12:53 03.09.2024
Нема посебно добрих вести о ситуацији у Курској атомској електрани, саопштио је шеф компаније Росатом Лихачов
"Ризици за станицу нису смањени, они су веома високи. Последњих дана није било напада на објекте нуклеарне електране. Велики број ракета и дронова се обара на прилазу објекту", нагласио је он.
12:41 03.09.2024
Руске снаге гађале су комплекс зграда и објеката на подручју војног аеродрома у Полтави, саопштио је координатор проруског покрета отпора у Николајеву Сергеј Лебедјев.
Украјински медији јутрос су јавили да су у Полтави одјекнуле две експлозије, те да су се у граду оглашавале сирене за ваздушну опасност.
11:17 03.09.2024
09:15 03.09.2024
Експлозија одјекнула у Одеси, јављају украјински медији.
09:13 03.09.2024
Додатни системи ПВО распоређени су у Белгородској области, саопштило је руско Министарство одбране.
Како се истиче, пристигло је 27 захтева из Оперативног штаба Белгородске области. Реализовано је 18. У току је распоређивање нових система противваздушне одбране.
Напомиње се да је из оперативног штаба Курске области стигло 45 захтева, решено је 36 питања. Група је била снабдевена додатним извиђачким системима.
Министарство је саопштило да нема нових захтева из оперативног штаба Брјанске области.
08:54 03.09.2024
Руска војска користи најновије дронове за откривање и ликвидирање украјинских војника у Курској области.
08:52 03.09.2024
Украјинска војска је оставила целу јединицу у селу Кортњеву у Курској области, рекао је за Спутњик заробљени поручник Оружаних снага Украјине Антон Фурдоленко.
Вод, којим је командовао Фурдоленко, добио је задатак да заузме шумски појас, али тамо су се већ налазили припадници 225. бригаде Оружаних снага Украјине. Након тога је вод послат у село Корењево.
Трећег дана село су почели да заузимају руски војници. Након што је опкољен, украјински вод је решио да преговара и да се преда.
08:05 03.09.2024
Црква Светог Николе у ​​селу Гружко, Белгородска област, оштећена је у нападу Оружаних снага Украјине помоћу дрона, написао је на свом Телеграм каналу шеф региона Вјачеслав Гладков.
„Дрон ФПВ ударио је у цркву Светог Николе у ​​селу Гружко у Борисовском округу. Запалила се купола храма, ватрогасне екипе су брзо стигле на лице места“, написао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала