- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Велики астероид ударио је у Јупитеров месец Ганимед пре четири милијарде година

CC0 / Unsplash/Javier Miranda / Јупитеров месец Ганимед
Јупитеров месец Ганимед  - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2024
Пратите нас
Највећи планетарни сателит у Сунчевом систему, Јупитеров месец Ганимед, у далекој прошлости претрпео је удар великог астероида који му је променио положај у односу према Јупитеру, показало је најновије истраживање научника са Универзитета Кобе у Јапану.
Научници верују да је тај астероид био 20 пута већи од оног који је ударио у Земљу и окончао владавину диносауруса пре 66 милиона година, преноси Гардијан.
Велики удар астероида, који је како се верује имао пречник од око 300 километара, догодио се пре четири милијарде година и према рачунарским моделима, ударио је у Јупитер под углом од 60 до 90 степени.
Према речима доктора Наојукија Хирате, експерта за изучавање планета на Универзитету Кобе, астероид је створио кратер који је одмах након удара био широк око 1.700 километара, али се након што су се слегли стене и прашина делимично смањио.
У тексту објављеном у часопису "Научни извештаји" Хирата објашњава да су компјутерске симулације потврдиле да је удар астероида у Ганимед, учинио да се Јупитеров сателит помери тако да место удара увек буде на тамној страни месеца.
Као што је и Земљин Месец гравитационо "закључан" за Земљу, тако је и Ганимед гравитационо закључан за Јупитер, што значи да је увек исто окренут према планетин око које орбитира, указује доктор Хирата.
"Удар би имао драматичне последице за Ганимед, који је, са пречником нешто мањим од 5.000 километара већи од Меркура. Удар астероида би потпуно променио оригиналну површину сателита и утицао на његову унутрашњост, за коју научници верују да садржи скривени океан слане воде", указао је Хирата.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала