- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Финска намерава да затвори руску школу због наводне претње по националну безбедност

Финска застава
Финска застава - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2024
Пратите нас
Власти три финска града намеравају да затворе финско-руску школу јер наводно представља потенцијалну опасност по националну безбедност, објавио је лист „Илталехти“ позивајући се на изворе.
Школа Источне Финске има три одељења: у Лапенрату, Иматреу и Јоенсуу. Локалне власти су раније покренуле питање затварања школе због смањења броја ученика у тим градовима.
Директор школе Катри Антила раније је изјавила за Спутњик да власти немају право да затварају образовну институцију која припада фонду, док градоначкеник Иматре Матијас Хилден сматра да нема никаквих препрека за затварање школе.
„Неколико извора, укључујући и оне у сфери спољне политике и безбедности рекли су да су градови обавештени о томе да наставак рада одвојене руске школе представља потенцијалну опасност по националну безбедност Финске“, преноси лист.
Тренутно школу похађа 611 деце.
„Не можемо да допустимо ситуацију да једна националност, тј. Русији фактички имају своју школу у Финској“, рекао је за „Илталехти“ један извор. Према његовим речима, проблем је наводно у покушајима ширења проруске пропаганде.
Директор школе је истакао да руских ученика у школи има око 40 одсто док су остали Финци.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала