- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Авиони руског и белоруског ваздухопловства током заједничких војних вежби - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Одеској области, удар Су-25 по украјинским снагама и техници у Курској области

Пратите нас
У Кијеву, Лавову и Суми су одјекнуле експлозије, пишу украјински медији. Поред тога, координатор проруског покрета отпор у Николајеву Сергеј Лебедев рекао је да су Оружане снаге Русије напале аеродром у Кривом Рогу, где су се у тренутку налазили МиГ-29 и много дронова.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:30 04.09.2024
Руски јуришни авиони Су-25 извели су ударе по украјинским снагама и техници у Курској области, саопштило је Министарство одбране Русије.
19:28 04.09.2024
Украјински медији извештавају о експлозијама у Одеској области.
17:11 04.09.2024
НАТО наставља да разматра могућност обарања руских ракета над Украјином, рекао је председник Литваније Гитанас Науседа новинарима у Варшави.
Претходно је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски за "Фајненшел тајмс" рекао да земље које се граниче са Украјином имају обавезу да, без обзира на противљење НАТО, обарају руске ракете које се приближавајуи пре него што уђу у њихов ваздушни простор,
"Земље НАТО су почеле да разматрају ту тему. Данас не можемо да кажемо да је та дискусија завршена и да имамо неке конкретне резултате, али наше земље покрећу са другима ту дискусију и желе да се одлука донеде пре свега на нивоу НАТО", рекао је Нуседа.
Пољски председник Анджеј Дуда је такође рекао да се питање стано разматра иако различити лидери имају различито мишљење. Он је додао да се разматра једино сценарио обарања ракета са територија држава НАТО.
17:02 04.09.2024
Хеликоптери поморске авијације Црноморске флоте уништили су током дана четири украјинска беспилотна чамца који су се кретали ка Криму, саопштило је руско Министарство одбране.
17:01 04.09.2024
Генералштаб украјинске војске оценио је да је најтежа ситуација на красноармејском и кураховском правцу у ДНР.
16:57 04.09.2024
Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да ће Украјини бити испоручено још 17 система IRIS-T и то четири већ током ове године, објавили су немачки медији.
"Канцелар је обећао Украјини додатне системе IRIS-T. За Украјину је наручено осам система IRIS-T SLM и девет IRIS-T SLS", навели су медији Шолцове речи током посете бази Бундесвера у савезној држави Шлезвиг-Холшатајн.
15:36 04.09.2024
ММФ подстиче Украјину на девалвацију гривне и још значајније повећање пореза од оног које је планирала влада, пише Блумберг позивајући се на изворе.
Те мере су потребне да би се покрио дефицит буџета који ће, како се очекује, наредне године достићи 15 милијарди долара.
ММФ у међувремену разматра да ли да Кијеву одобри нову траншу кредита од 1,1 милијарде долара.
15:22 04.09.2024
Ситуација у Запорошкој нуклеарки је и даље нестабилна и веома осетљива, рекао је шеф ИАЕА Рафаел Гроси.
И након две године колико су у Запорошкој нуклеарки присутни експерти ИАЕА, агенција је непоколебљиво опредељена да пружа помоћ како би се спречила нуклеарна хаварија, додао је Гроси у најновијем извештају агенције.
Како је навео, ИАЕА и даље намерава да отворено извештава јавност о ситуацији у Запорошкој нуклеарки.
14:19 04.09.2024
Украјинске снаге су масовно бежале из села Пречистовка у ДНР пред налетом руске војске, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Током ослобађања села Пречистовка, јединице 58. одвојене моторизоване бригаде Оружаних снага Украјине хаотично су бежале, остављајући оружје и муницију на првој линији фронта“, наводи се у саопштењу.
Како је прецизирано, противнички војници су масовно бежали у правцу Золота Нива – Шахтјорско, остављајући рањене саборце на бојном пољу. То је забележила јединица 40. засебне бригаде маринаца групе трупа „Исток“ помоћу дронова.
13:22 04.09.2024
Јединице руске војске ликвидирале су током претходног дана у пограничним регионима Курске области готово 450 украјинских војника и уништиле 17 јединица оклопне технике, укључујући тенк, борбено возило пешадије и 15 борбених оклопних возила, саопштило је Министарство одбране Русије.
Поред тога, уништено је 40 аутомобила, четири артиљеријска оруђа, укључујући три самоходне артиљеријске хаубице „цезар“ француске производње и једну „м777“ америчке производње, као и два лансера вишецевних ракетних система америчке производње, „хајмарс“ и „млрс“.
Rуска оперативно-тактичка авијација је током претходног дана уништила резервне снаге украјинске војске на подручју 12 насеља у Сумској области. Такође руска војска уништила је украјинске јединице на подручју 16 насеља у Курској области.
Противник је до сада у борбеним дејствима на Курском правцу укупно изгубио 9.700 војника, 81 тенк, 39 борбених возила пешадије, 70 оклопних транспортера, 576 борбених оклопних возила, 313 аутомобила, 72 артиљеријска оруђа, 22 лансера вишецевних ракетних система.
У саопштењу се наводи да руске снаге настављају извиђање и уништавање диверзантских група Оружаних снага Украјине на Курском правцу, које покушавају да продру у дубину руске територије.
12:45 04.09.2024
Кијевски режим показује своју суштину, Русија треба да иде својим путем и да испуни задатке специјалне војне операције, изјавио је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков.
„Они иду својим путем, режим показује своју суштину, а ми треба да идемо својим путем и да завршимо СВО. Реализоваћемо постављене задатке“, рекао је Песков за Лајф, коментаришући изјаву Владимира Зеленског о плановима Оружаних снага Украјине у Курској области.
Песков је истакао да ће Русија постићи своје циљеве.
12:30 04.09.2024
Оружане снаге Украјине гранатирале су тржницу у Доњецку. Према прелиминарним информацијама, две особе су погинуле, има и рањених, јавља дописник Спутњика.
12:27 04.09.2024
Врховна рада није прихватила оставку заменице премијера Украјине Ирине Верешчук, саопштили су у украјинском парламенту.
11:31 04.09.2024
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Руске снаге ослободиле су Карловку у ДНР, у правцу насеља Селидово (покровски правац);
Група снага „Исток“ руске војске ослободила је насеље Пречистовка у ДНР (угљедарски правац);
Руске снаге извеле су јуче високопрецизан напад на центар за обуку и тренинг Оружаних снага Украјине у Полтави, где су страни инструктори обучавали оператере за везу и оператере дронова, који су изводили нападе на цивилне објекте Русије, саопштило је Министарство одбране Русије. Оружане снаге Русије извеле су групни напад, укључујући и ракетама „кинџал“ и дроновима, на предузећа војне индустрије у Лавову, циљеви су погођени;
Руска ПВО средства оборила су током претходног дана 11 пројектила „хајмарс“ и 30 дронова;
Група снага „Центар“ одбила је седам контранапада Оружаних снага Украјине, украјинска војска изгубила је више од 480 војника, као и возило „макспро“. Група снага „Запад“ током претходног дана одбила је један контранапад Оружаних снага Украјине, противничка војска изгубила је готово 480 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током протеклог дана готово 670 војника у зони одговорности групе снага „Југ“;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана у зони групе снага „Север“ у Харковској области готово 75 војника и складиште муниције.
09:36 04.09.2024
08:28 04.09.2024
Украјинске снаге намеравале да дигну у ваздух Курску нуклеарку
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски је пре напада на Курску област дао војницима задатак да се пробију на Курску нуклеарну електрану и поставе експлозив, рекао је украјински војник Михаил Шкода из 82. бригаде јуришно-десантних снага Украјине којег је заробила руска војска.
Како је рекао, Сирски се обратио јединицама које су се спремале за упад у Курску област и рекао да треба брзо да се пробију на територију нуклеарне електране. Војници су касније питали команданте зашто им је потребна нуклеарка.
„Они су рекли: 'Хоћемо да приредимо Русима изненађење, да поставимо експлозив'. Ми питамо: 'Какав експлозив? Сви ћемо одлетети у ваздух и умрети од радијације'. Објаснили су да ће нас повући одатле, тамо ће бити руске снаге, поново ће заузети своју територију, а онда ће бомба бити активирана на даљину и све ће одлетети у ваздух. Украјина ће оптужити Русију да је сама изазвала експлозију“, рекао је Шкода.
08:22 04.09.2024
Снаге Црноморске флоте уништиле су четири беспилотна пловила у северозападним водама Црног мора, саопштило је руско Министарство одбране.
07:47 04.09.2024
Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба поднео је оставку, саопштио је председник Врховне раде Руслан Стефанчук.
07:23 04.09.2024
Полтавски војни институт, који је био мета напада, био је база у којој су страни инструктори држали часове, рекао је губернбатор Херсонске области Владимир Салдо у интервјуу за Спутњик на Источном економском форуму.
Губици Оружаних снага Украјине у нападу на институт војних комуникација у Полтави износили су више десетина војника, саопштиле су копнене снаге Оружаних снага Украјине.
07:16 04.09.2024
Оружане снаге Русије напале су аеродром у Долгинцеву код Кривог Рога у Дњепропетровској области Украјине, где су се у тренутку налазили МиГ-29 и много дронова, рекао је Спутњику Сергеј Лебедев, координатор проруског покрета отпор у Николајеву.

„У шест сати ујутру 4. септембра ударен је аеродром у Долгинцеву код Кривог Рога... На аеродрому је био велики број беспилотних летелица са млазним моторима, у том тренутку су се ту налазили и МиГ- 29. Обично авиони полећу са „узбуном“, али у том тренутку није било звука полетања, али је била веома снажна експлозија“, рекао је саговорник агенције, позивајући се на колеге.

Осим тога, према информацијама отпора, недавно су се у близини аеродрома населили пилоти за обуку и њихови страни инструктори.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала