- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Биг бенд РТС и Алан Бродбент отварају 40. Београдски џез фестивал

© Фото : Небојша БабићБиг бенд РТС
Биг бенд РТС - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
Пратите нас
Јубиларни 40. Београдски џез фестивал свечано ће бити отворен 24. октобра концертом Биг бенда Радио-телевизије Србије и специјалног госта, угледног диригента, пијанисте и аранжера Алана Бродбента. Програм „Од Њупорта до Београда“ замишљен је као велика прослава славне историје манифестације, у духу овогодишњег слогана „Џез наслеђе“.
Биг бенд РТС, најстарији оркестар у Србији, који је прошле године такође славио велики јубилеј, 75. година постојања, рекордер је по броју учешћа на Београдском џез фестивалу, истакли су организатори манифестације.
Ово ће им бити 18. наступ, а њихово прво учешће било је 1975. године у МТС дворани, односно тадашњем Дому синдиката, баш као што је и овогодишњи гост-диригент Алан Бродбент једини пут у Београду наступао на истом месту 2010. године, са саставом Charlie Haden Quartet West.
Програм је замишљен као сећање на неколико великана џеза који су учествовали на првим издањима манифестације, тако да ће публика бити у прилици да чује оригиналне Бродбентове аранжмане композиција Мајлса Дејвиса, Телонијуса Монка и Чарлија Хејдена, као и дела инспирисана Њупортом и наслеђем Дизија Гилеспија.
Биг бенд РТС једини је професионални џез ансамбл у Србији у формацији биг бенда. Основан 1948. године, веома брзо се афирмисао као извођачки састав са одличним интерпретацијама и еминентним диригентима, композиторима и аранжерима који су га предводили, као што су Младен Боби Гутеша, Војислав Бубиша Симић, Звонимир Скерл, Душко Гојковић, Стјепко Гут.
Ансамбл је наступао с највећим светским именима џез музике, а такође и звездама светског шоу-бизниса. Изнедрио је плејаду врхунских солиста који су познати и признати у свету, као што су Миле Павловић, Бора Роковић, Душко Гојковић, Лала Ковачев и Стјепко Гут.
Као значајан носилац домаће џез сцене, Биг бенд РТС је одржао бројне концерте у градовима у Србији, а учествовао је и на водећим домаћим џез фестивалима, као и на многим познатим светским фестивалима. Добитник је „Сретењског ордена трећег реда“, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима.
Од обнављања Београдског џез фестивала 2005. године, с оркестром су увек на манифестацији наступали уважени гости: Бени Голсон (2006), Џон Федис (2008), Душко Гојковић и Питер Кинг (2011), Берт Јорис (2013), Кристоф Лауер (2015), Боби Шу (2018) и Омар Соса (2022).
Алан Бродбент рођен је у Окленду, на Новом Зеланду 1947. године. Са стипендијом магазина „DownBeat“ студирао је на колеџу Беркли у Бостону, одакле је директно ушао у оркестар Вудија Хермана, као пијаниста и аранжер.
Упоредо остварује сарадњу са певачицом Иреном Крал, а међу бројним уметницима са којима је сарађивао током седамдесетих и осамдесетих су и Нелсон Ридл, Џони Мендел, Бад Шанк, Боб Брукмајер, Ворн Марш, Перси Фејт и Барбра Стрејсенд. Данас је често ангажован као диригент на оркестарским концертима и албумима Дајане Крол, а писао је аранжмане и за албуме Глена Фреја и Пола Макартнија.
Снимио је више десетина албума као соло пијаниста, лидер малих састава и оркестара, или сајдмен. Од 1991, био је пијаниста, аранжер и диригент оркестра Натали Кол. Овај ангажман донео му је први Греми за најбољи оркестарски аранжман за вокал 1997, за нумеру „When I Fall In Love“ (други дуо са семплованим вокалом њеног оца Нета).
Од 1987. био је члан легендарног састава Цхарлие Хаден Qуартет Wест са којим је снимио девет албума и први пут наступио на Београдском џез фестивалу 2010. године. За аранжман нумере „Lonely Town“, на коме је гостовала певачица Ширли Хорн, добио је други Греми 2000. године. Носилац је високог новозеландског Ордена за заслуге од 2007. године.
Слављеничко, 40. издање Београдског џез фестивала биће одржано од 24. до 28. октобра 2024. године, у организацији Дома омладине Београда и под покровитељством града Београда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала