- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Путин се обраћа на Источном економском форуму  - Sputnik Србија

Путин: Навијаћемо за Камалу — тако нам је Бајден саветовао /видео/

Пратите нас
Руски председник Владимир Путин обратио се на пленарној седници Источног економског форума у Владивостоку. На панелу су говорили и премијер Малезије Анвар Ибрахим и заменик председника Кине Хан Женгом. Између осталог, Путин је говорио о ситуацији у Украјини, стању у светској економији, америчким изборима и енергетском тржишту.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
11:00 05.09.2024
Завршен панел.
10:47 05.09.2024
Председник је такође рекао да је Русија постала један од лидера у рударењу криптовалута, због вишка енергетских капацитета у Сибиру.
10:41 05.09.2024
Говорећи о ставу Русије о решавању блискоисточног конфликта, Путин је подсетио да је он непромењен – стварање две државе. Ово мишљење деле многи широм света, укључујући и Сједињене Државе.
10:32 05.09.2024
Фокус треба да буде на питању изградње бродова за Северни морски пут, напоменуо је Путин, а власти ће проширити могућности индустрије. Траса би требало да буде проходна током целе године.
У ту сврху ће у Приморју бити изграђено бродоградилиште, изразио је поверење председник.
10:31 05.09.2024
Светска економија неће издржати без руских енергената, рекао је Путин.
Многе европске земље су на ивици рецесије, ситуација ће се погоршавати, многе тамошње индустрије су већ на ивици затварања, нагласио је председник.
10:17 05.09.2024
Коментаришући изјаве Кијева о плановима да не продужава уговор о транзиту гаса, Путин је истакао да Москва не одустаје од транзита и да намерава да испуни све обавезе према својим клијентима.
„Не можемо да их натерамо (да продуже уговор), а наши главни потрошачи у Европи то очигледно не желе“, рекао је председник.
То је њихов избор, додао је.
Путин је истакао да не разуме зашто Немачка не укључи преостали крак Северног тока, капацитета 27 милијарди кубних метара гаса годишње – „то је шизофренија и бесмислица“.
Он је нагласио да ће Русија под овим условима диверзификовати тржишта за продају гаса.
10:11 05.09.2024
Путина су питали да ли ће честитати победнику председничких избора у САД. Он је одговорио да дуго није разговарао са америчким лидерима, иако су одређени контакти одржавани.
"Избор је на крају на америчком народу, ми ћемо се према њима односити са поштовањем", нагласио је шеф државе.
Говорећи о разним кандидатима за место председника САД, Путин је прокоментарисао смех Камале Харис: „Ако се тако заразно смеје, с њом је све у реду".
Истовремено је подсетио да је Трамп као председник увео огроман број санкција Русији.
„Рекао сам био да је наш фаворит актуелни председник господин Бајден, он је склоњен из трке, али је препоручио својим присталицама да подрже госпођу Харис, па ћемо и ми учинити исто – подржаћемо је“, рекао је Путин.
10:07 05.09.2024
Сада је потребно повећати продуктивност рада, уводити вештачку интелигенцију и роботизацију, нагласио је председник.
Русија има на чему да ради, шта да ради, треба да обучава кадрове – то је најважнији задатак.
09:56 05.09.2024
Путин је рекао да је Павла Дурова срео у Москви пре много година током састанка са представницима привреде који је одржан у Кремљу. На њему је оснивач Телеграма говорио о плановима за развој пословања.
Руска Федерација није имала притужби на рад Дурова, истакао је председник, као што су их имале многе земље.
„Ако ово ураде Дурову, онда други морају бити затворени“, рекао је Путин и напоменуо да му поступци француских власти нису баш јасни.
Иначе, Путин је мислио да Дуров живи у Москви.
09:35 05.09.2024
Што се тиче потенцијалних преговора са Украјином, Русија разуме с ким има посла - они нарушавају обавезе. Москва тражи форме и гаранције које ће функционисати.
Путин је подсетио да су договорени били скоро сви параметри могућег мировног споразума, али је након посете Бориса Џонсона Украјина одустала од свега. Кијев и Запад су планирали да нанесу стратешки пораз Русији, али нису успели.

„Елите Сједињених Држава и неких европских земаља су желеле да се нанесе стратешки пораз Русији. Они су мислили да ће то брзо да се деси. Тада би остварили своје стратешке циљеве, којима су тежили вековима или деценијама“, рекао је он.

Руски председник је рекао да је у сталном контакту са лидерима Кине, Бразила и Индије, који искрено желе да разумеју ситуацију у Украјини.
Запад је мислио да ће Русију бацити на колена и распарчати, али није успео у томе. Украјина наставља да ратује до последњег Украјинца. Према Путиновим речима, она власти су или „ванземаљци или странци“ који не размишљају о земљи.
"Имају тако колосалне губитке, не разумем шта мисле даље да раде", објаснио је он.
Како је истакао Путин, Русија ће увек штитити интересе људи у Украјини који се боре за руски језик и традицију.
09:29 05.09.2024
Напади на Курску нуклеарну електрану су веома опасни терористички напади, рекао је Путин.
"Можете да замислите шта ће се десити у овом делу Европе ако почнемо да одговарамо истом мером“, рекао је председник.
Као резултат напада на Курску област, руско друштво се консолидовало, повећао се број људи који потписују уговоре са Оружаним снагама.
09:21 05.09.2024
Циљ напада на Курску област био је да се унервозимо, да зауставимо нашу офанзиву у Донбасу, али то нису успели, истакао је руски лидер.
„Циљ противника је био да нас натера да се унервозимо, да пребацимо трупе из једног подручја у друго и обуставимо нашу офанзиву у кључним правцима, пре свега у Донбасу, чије је ослобађање наш примарни циљ“, истакао је Путин.
Руска војска је стабилизовала ситуацију и почела да истискује противника из приграничних територија.
„Противник је у наше пограничне области пребацио прилично бројне и добро обучене јединице и тиме је ослабио своје снаге на кључним правцима. Наша војска је убрзала офанзивне операције“, рекао је Путин, истакавши да противник трпи огромне губитке у људству и техници.
Губици противника, као резултат ових дејстава могли би да доведу до губитка борбене способности целокупних Оружаних снага Украјине, што Русија жели, нагласио је Путин.
09:16 05.09.2024
Обраћа се заменик председника Кине Хан Женг.
09:10 05.09.2024
Односи Русије са партнерима из БРИКС-а развијају се веома успешно, изјавио је шеф државе Владимир Путин.
„Што се тиче наших односа са БРИКС-ом, они се веома успешно развијају“, рекао је Путин на пленарној седници Источног економског форума.
Како је истакао, више од 30 земаља је спремно да сарађује са БРИКС-ом.
09:04 05.09.2024
Русија не води политику дедоларизације – није одустала од долара, већ су јој забранили да користи доларе у трансакцијама, истакао је Путин. Москва је морала да тражи друге могућности.
Он је нагласио да употреба одређене валуте за обрачун зависи од улоге ове земље у глобалној економији.
По његовим речима, САД су искористила резултате Другог светског рата и увела јединствену валуту. Али сада сам Вашингтон непромишљеним и непрофесионалним поступцима гура земље да напусте долар.
Данас се ситуација мења – земље глобалног југа чине 50 одсто светског БДП-а, што природно мења приоритете у коришћењу националних валута, објаснио је руски лидер.
Употреба националних валута у обрачунима Русије са партнерима из БРИКС-а достиже 60 одсто, каже Путин.
Он је подсетио да је по паритету куповне моћи прва економија света Кина. САД су на другом месту, али јаз се стално повећава. Русија се налази на четвртом месту.
08:45 05.09.2024
Реч је добио премијер Малезије. Анвар Ибрахим је поздравио присутне на руском – „Здравствујте!“ — и захвалио руском лидеру на позиву.
Како је истакао, Русија има важно место на светској арени, њена културна достигнућа су темељ њене меке моћи. Међу својим омиљеним писцима навео је Фјодора Достојевског и Ану Ахматову.
По његовим речима, државе Глобалног Југа играју кључну улогу о формирању будуће светске економије. Малезија је најважније чвориште у ланцима снабдевања, нагласио је премијер.
За Малезију, по његовим речима, важно је да изгради јаке везе са државама Глобалног Југа, жели да развија партнерске односе са њима.
08:40 05.09.2024
Завршено обраћање руског председника.
08:39 05.09.2024
Русија треба да направи сопствене летелице, поуздане, квалитетне и у потребним количинама, нагласио је Путин.
Руске власти ће проширивати везе између Далеког истока и целе земље са заинтересованим страним партнерима, рекао је руски председник.
08:33 05.09.2024
Заједнички пројекат Русије и Кине за развој острва Бољшој Усуријски у Хабаровском крају требало би да буде покренут 2025. године.
08:30 05.09.2024
Већ су одобрени главни планови за 22 административна центра и градска подручја Далеког истока, рекао је Путин. Њихов циљ је повећање квалитета живота људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала