- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен алармантан проблем глобалног јавног здравља: Знате ли који вам витамини недостају?

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Таблете
Таблете - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
Пратите нас
Најновије истраживање показало је недостатак четири кључна витамина и минерала у исхрани код чак две трећине светске популације.
Научници са Школе јавног здравља Т.Х. Чен са Универзитета Харвард, Универзитета Калифорнија у Санта Барбари (УЦСБ) и Фондације Глобалне алијансе за побољшану исхрану (ГАИН) у Швајцарској анализирали су податке о исхрани из 185 земаља, покривајући 99,3 одсто светске популације.
„Ови резултати су алармантни. Већина људи, чак и више него што се раније мислило, у свим регионима и земљама не конзумирају довољно есенцијалних микронутријената“, каже Тај Бил, научник за храну у ГАИН-у. Он наглашава да ови недостаци у исхрани ограничавају здравље људи широм света. Ова студија објављена је у часопису The Lancet Global Health.

Јод, витамин Е, калцијум и гвожђе

Недостатак јода је на врху листе, а овај проблем погађа 68 одсто људи у свету. Овај минерал, који се налази у морским плодовима и млечним производима, неопходан је за функционисање штитне жлезде која регулише здравље срца, развој мозга и телесну тежину.
Недостатак витамина Е је готово једнако критичан као у случају јода, јер 67 одсто светске популације не задовољава своје дневне потребе за овим витамином. Витамин Е је присутан у орашастим плодовима, семенкама и јајима, и игра кључну улогу у имунолошкој одбрани и здрављу ћелија.
Калцијум, неопходног за кости, зубе и правилно функционисање мишића и нерава, недостаје код 66 одсто људи на свету. Налази се у млечним производима и лиснатом зеленилу, а овај нутријент је од виталног значаја за одржавање телесне снаге.
Коначно долази гвожђе, којег чак 65 одсто људи широм света не добија довољно. Гвожђе је неопходно за производњу хемоглобина, који преноси кисеоник по целом телу. Јетра, црвено месо и пасуљ су добри извори овог кључног микронутријента.
Иако студија није узела у обзир дијететске суплементе и обогаћену храну, она ипак пружа вредан увид.
„Изазов јавног здравља са којим се суочавамо је огроман“, каже епидемиолог са Харварда Кристофер Голден, позивајући на циљане интервенције за решавање ових недостатака, преноси Сајенс алерт.
Погледајте и:
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала