- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је систем ЕЕС и како ће од 10. новембра фунционисати путовања у земље ЕУ

© Sputnik / Бојана СтојадиновићГранични прелаз Евзони
Гранични прелаз Евзони - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
Пратите нас
Како је најављено из Европске уније, 10. новембра почеће да важи систем ЕЕС или "егзит ентри", што ће се фактички користити за регистрацију уласка и изласка из ЕУ, истакао је директор ЈУТЕ Александар Сеничић.
"Формулар је веома једноставан, уписују се основни лични подаци, подаци о пасошу, документу с којим се путује, датум и место уласка у Европску унију и датум и место изласка из Европске уније", рекао је он за Танјуг.
Напоменуо је да је специфично за овај систем то што се траже биометријски подаци, то јест отисак прста и скенирање лица.
"С обзиром на то да велика већина људи нема у својим кућним или у канцеларијским условима могућност да сама уради те биометријске податке и да их потом пошаљу, најава је да ће кроз апликацију то бити могуће, а уколико то не буде тако, онда је следећа варијанта да се региструјемо, то јест пошаљемо податке, и када будемо улазили на гранични прелаз који смо пријавили у тој апликацији", наводи Сеничић.
Према његовим речима, ти подаци се потом стављају у фајл са именом и пасошем.
"И сваки следећи пут, дакле до маја следеће године кад будемо путовали у том периоду од новембра до маја, ми ћемо морати само да се пријавимо у тај систем, али више нам неће нико узимати биометријске податке", нагласио је он.
Истиче како је план Европске уније да више нећемо добијати печате у пасош и моћи ћемо самостално да пређемо границу кроз такозване електронске уређаје.
"Скенираћемо свој пасош, он ће нас пронаћи у бази података, с обзиром на то да смо најавили где улазимо, када улазимо, имаће наше биометријске податке, моћи ће да препозна наш отисак прста и наше лице, то ће бити сасвим довољно да уђемо", истакао је Сеничић.
Он је напоменуо да је овај систем уведен, како кажу из Европске уније, да би се боље контролисао проток људи који улазе и излазе из ЕУ.
"То се уводи због тога да би се спречили људи који имају пре свега криминалну прошлост, да не злоупотребљавају фалсификована документа, што је до сада било ипак на људима да проверавају на самим граничним прелазима", рекао је Сеничић.
Припадник белоруске пограничне службе ставља печат у пасош на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2024
СВЕТ
Нова правила за улазак у ЕУ од новембрa
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала