- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници на самоходном минобацачу у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Сирски: Руси супериорни, украјински војници послати на фронт немају одговарајућу обуку

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 924. И даље трају борбе у Курској области, украјинске снаге су до сада иугзбиле скоро 10.000 војника. Током ноћи одјекивале су експлозије у Кијеву, јавили су украјински медији, а у граду је активирана и ПВО.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:36 05.09.2024
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски изјавио је да украјински војници послати на фронт немају одговарајућу обуку.
„Наравно, сви би хтели да је ниво обуке на највишем нивоу. Истовремено, динамика на фронту захтева од нас да што пре пошаљемо регрутоване војнике на службу“, рекао је Сирски у интервјуу за Си-Ен-Ен.
Генерал је објаснио да регрути сада пролазе једномесечну основну обуку и још полу или једномесечну специјалну обуку, након чега се шаљу на фронт. Он се пожалио и на потпуну техничку супериорност Оружаних снага Русије.
Русија, према његовим речима, „заиста има предност у авијацији, ракетама, у артиљерији, у количини муниције која се користи, наравно, у људству, тенковима, борбеним возилима пешадије“.
Истовремено, главнокомандујући Оружаних снага Украјине замерио је Сједињеним Америчким Државама због кашњења војне помоћи, које је „изазвало озбиљне неуспехе на бојном пољу и довело до пада морала“.
Сирски је раније више пута признао да је ситуација на главним правцима напада Оружаних снага Русије тешка за украјинску војску.
21:16 05.09.2024
Формирање проруске владе у Украјини било за њу најбољи исход сукоба, сматра бивши амерички обавештајац Скот Ритер у интервјуу за Јутјуб канал „Dialogue Works“.
„Украјина ће престати да постоји као савремена држава, биће дисфункционална држава, осим ако земљу не буде водила проруска влада. То је вероватно њена будућност и то је најбоље што може да чека Украјину“, рекао је Ритер.
Према његовом мишљењу, све украјинске територије биће демилитаризоване и денацификоване, без обзира да ли ће их Русија држати трајно или привремено.
19:58 05.09.2024
Борбена дејства у Донбасу дошла су до прекретнице на красноармејском правцу (украјински назив Покровско), изјавио је британски стручњак Александар Меркурис у свом блогу на Јутјубу.
„Пре неког времена сам говорио о томе како се налазимо на прекретници, можда смо чак и прешли тај преломни тренутак… То је огромна битка (на красноармејском правцу), највећа битка до сада која се одвија“, приметио је он.
Према његовим речима, крећући се у овом правцу, Оружане снаге Русије ће успети да заузму важне линије снабдевања и логистичке центре. Осим тога, као резултат тога, украјинске трупе ће бити уништене у јужном Донбасу.
„То ће заувек променити однос снага, или макар у јужној зони“, закључио је Меркурис.
19:56 05.09.2024
19:26 05.09.2024
Украјински лидер Владимир Зеленски поново је изјавио да жели да види представнике Русије на другом самиту о Украјини, иако је Москва више пута изјављивала да не планира да учествује на таквим догађајима.
„Тамо (на другом самиту) свакако морају бити представници Русије. Схватамо да је без руске стране веома тешко дипломатски окончати овај рат“, рекао је Зеленски у интервјуу за „Ен-Би-Си њуз“.
Зеленски је крајем јула рекао да цео свет, па и он сам, жели да Русија учествује на следећој конференцији за решавање сукоба у Украјини, иначе на њој неће бити постигнути никакви резултати.
Коментаришући тему новог самита о Украјини, у руском Министарству спољних послова рекли су да руска страна не прихвата ултиматуме и не намерава да учествује у таквим догађајима.
18:14 05.09.2024
Пољска и Литванија намеравају да подигну регионални хаб за муницију за ракетне системе "хајмарс", рекао је новинарима председник Литваније Гитанас Науседа после разговора с пољским председником Анджејем Дудом.
Варшава је раније наручила од САД више од 500 система "хајмарс".
17:30 05.09.2024
Румунија ће бесплатно испоручити Украјини ПРО системе „патриот“, председник Клаус Јоханис је одобрио допуне закона које то омогућавају.
17:30 05.09.2024
ЕУ и Г7 намеравају да до краја године одобре обећани кредит Кијеву од 50 милијарди долара уз отплату из прихода од руских актива, рекао је представник Европске комисије.
17:01 05.09.2024
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса разматра употребу ракета дугог домета од стране Кијева и оценио да је важно да Украјина може да достигне војне циљеве на руској територији, пренели су западни медији.
„У оквиру НАТО-а постоји дискусија о овој теми... Важно је да Украјина добије могућност да допре до војних циљева на руској територији“, преноси Ројтерс позивајући се на Столтенбергов говор у Ослу.
Говорећи о нападу на Курск, он је оценио да је тешко рећи како ће се ситуација развијати у будућности.
Средином јула Пентагон је саопштио да Сједињене Америчке Државе неће дозволити Украјини да користи америчке ракете „атакамс“ за ударе у дубину руске територије, али да се то може променити.
Столтенберг је напоменуо да су неке земље савеза, укључујући Велику Британију, првобитно предавале Кијеву оружје „без икаквих ограничења“. Француска је такође дала Украјини дозволу да користи њене ракете дугог домета „сторм шедоуз/скаслп“ за напад на руске регионе.
16:43 05.09.2024
15:16 05.09.2024
Оставка Дмитрија Кулебе са места шефа дипломатије Украјине припремана је више од годину дана а сам Кулеба је покушавао да задржи положај, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на изворе.
Према речима западних дипломата у Кијеву, одлука Владимира Зеленског није била изненађење за савезнике Украјине, мада је дипломате зачудило што се промене у влади дешавају баш сада.
Посланик Раде Јарослав Железњак сматра да су промене произвољне а да је одлука Зеленског последица жеље да нешто промени. Кулеба није желео да напусти дужност али му је Зеленски прошле недеље саопштио да је дошло време за то.
14:15 05.09.2024
Ситуација у Курској области:
▪Група „Север“ одбила је четири напада јуришних група у правцу насеља Матвејевка, Олговка, Мала Локња и Черкаско Поречно;
▪Руске оружане снаге су осујетиле покушаје украјинских напада у правцу насеља Борки, Камишевка и Марјевка;
▪Авијација је погодила резерве технике и људства Оружаних снага Украјине у 16 ​​насеља Сумске области;
▪Уништено је око 370 војника противника, као и 17 оклопних возила, два система М270, америчке производње и станица за електронско ратовање;
▪Током борби у ов9ом подручју Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 10.100 војника, 81 тенк, 41 борбено возило, седам система Хајмарс и пет система М270, америчке производње;
▪Преко 87.600 жртава из Курске области добило је исплате у вредности већој од 1,3 милијарде рубаља, саопштио је у Министарству за ванредне ситуације.
13:13 05.09.2024
Врховна рада је усвојила предлог да Андреј Сибига буде нови шеф дипломатије Украјине.
12:37 05.09.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски поднео је на усвајање Врховној ради кандидатуру првог заменика министра спољних послова Андреја Сибиге на место шефа Министарства спољних послова.
Према процедури, предлог о именовању начелника Министарства спољних послова Ради подноси лично председник.
Раније је Рада прихватила оставку Дмитрија Кулебе, који се налазио на челу Министарства спољних послова од марта 2020. године. Сибига је раније радио у кабинету председника.
11:17 05.09.2024
Врховна рада прихватила је оставку шефа дипломатије Украјине Дмитрија Кулебе.
11:13 05.09.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Црноморска флота уништила је 11 украјинских беспилотних пловила;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 125 војника у зони одговорности групе Север;
▪Група „Запад“ је одбила два контранапада Оружаних снага Украјине, противник је изгубио више од 500 војника и један тенк;
▪Руски ПВО системи уништили су три ракете Атакамс и 27 дронова Оружаних снага Украјине;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 530 војника и два тенка у зони одговорности групе Центар;
▪Јединице групе Југ наставиле су напредовање у дубину одбране непријатеља, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 745 војника;
▪Група Исток заузела је повољније положаје, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 110 војника.
11:04 05.09.2024
Руске снаге из групе „Центар“ ослободиле су насељено место Заветно, на покровском правцу у ДНР, саопштило је Министарство одбране Русије.
09:16 05.09.2024
Посаде вишецевних ракетних бацача БМ-21 „град“ руских десантних снага уништиле су групе пешадије Оружаних снага Украјине у пограничном подручју Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
08:59 05.09.2024
Дежурне јединице ПВО Оружаних снага Белорусије ноћас су уништиле дронове који су нарушили државну границу, саопштио је начелник Генералштаба, пуковник Сергеј Фролов.
07:46 05.09.2024
Руске снаге су "искандерима" уништиле вишецевни бацач ракета М270 МЛРС, као и помоћну технику украјинске војске у Сумској области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала