Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Ускоро одлука о служењу војног рока - трајаће 75 дана

© Sputnik / Лола ЂорђевићДан државности Србије
Дан државности Србије - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће данас бити одржани завршни разговори око могућег војног рока и да се одлука очекује у наредних 20 дана.
Вучић је прецизирао да ће одлука бити донета када прође ребаланс буџета.
„Од првог, петог, до 10. октобра све ће бити познато“, изјавио је Вучић новинарима, другог дана посете Подрињу, где обилази радове на брзој саобраћајници Шабац-Лозница, у насељу Штитар.
Говорећи о јединици Војске Србије која се налази у Лозници и војној вежби која ће бити одржана касније током дана, Вучић је навео да је направљено тек пола јединице специјалне пешадије, али да ће ту бити и оклопни вод и неке друге јединице.
„Они који увек могу интервентно да делују и приме први ударац налазе се близу потенцијалних праваца агресорског напада. Видећемо како ће вежба да изгледа у Гучеву. У близини где се одржава вежба сахрањено је 4.000 аустријских и српских војника из Првог светског рата“, рекао је Вучић.

Војни рок за мушкарце би био 75 дана, за жене добровољан

Председник Александар Вучић изјавио је да је данас у Гучеву са представницима војске разговарао о враћању редовног војног рока који би за мушкарце трајао 75 дана, док би за жене био добровољан, као и да би могао да буде уведен за око годину дана.
„Ми смо сада разговарали око војног рока и вероватно ћемо донети ту одлуку. Процене у овом тренутку још нису завршене и разговори“, рекао је Вучић током обиласка тактичко-техничког збора опреме и наоружања које користе припадници специјалних јединица Војске Србије.
Додао је да ту има неколико других проблема, али да мора да се покуша и да се сачувају људи у земљи.
„Да нам не одлазе због изузетно, иначе, кратког војног рока, који би био обавезан за мушкарце, добровољан за жене. Али би рок био два месеца плус 15 дана вежбе, што ће рећи 75 дана. Мислим да је то минимално нешто што свако може дати својој држави“, рекао је Вучић.
Он је рекао и да ће се одредити не безначајна новчана накнада за време које проведу у касарнама Војске Србије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала