- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америчке санкције руским медијима –Бајденов покушај да ослаби утицај РТ

© Sputnik / Максим БлиновЗграда међународне новинске агенције "Русија севодња"
Зграда међународне новинске агенције Русија севодња - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2024
Пратите нас
Нове америчке санкције руским медијима, међу којима су Спутњик и РТ, предмет су коментара многих америчких званичника, као и објава многих медија у САД. Док једни сматрају да ће се САД тешко изборити са растућим утицајем РТ, други оцењују да је прогон руских медија интензивиран пар месеци пре председничких избора у Америци.
Републиканци у Конгресу довели су у везу оптужбе америчких власти на рачун РТ са предстојећим председничким изборима у САД и подсетили да су се оптужбе за мешање Русије у изборе 2016. године испоставиле као лажне.
„Видели смо то и раније. Године 2016. исти ти људи промовисали су лаж о Русији и ми сада знамо да су то биле потпуне измишљотине“, наводи ТВ „Фокс њуз“ речи члана Представничког дома Конгреса САД Џима Џордана.
Он је додао да се и према тренутним оптужбама односи крајње скептично.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
СВЕТ
Слобода говора на амерички начин: Кад те боли истина једноставно је – забраниш
Конгресменка Марџори Тејлор Грин на друштвеној мрежи „Икс“ такође је истакла да је Министарство правде САД интензивирало прогон руских медија пар месеци пре избора.
„Не бисмо желели да утицај Русије убеди Американце да су демократе постале узрок рушилачке инфлације, отворене смртоносне инвазије десетина милиона илегалних миграната и финансирања бесмислених ратова у иностранству и доведе до тога да Американци гласају за (кандидата републиканаца Доналда) Трамп“, била је иронична конгресменка.
Си-Ен-Ен је објавио да није први пут да је администрација актуелног председника Џозефа Бајдена покушала да се избори са растућим утицајем РТ.
„Саопштење о увођењу санкција је други велики покушај Бајденове администрације да ослаби утицај РТ током последњих неколико месеци“, наводи се у саопштењу.
Зграда међународне новинске агенције Русија севодња у Москви - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
РУСИЈА
„Желе да се реше непријатне истине“: Руски амбасадор о новим санкцијама САД против Спутњика и РТ
Амерички новинар Џексон Хинкл прокоментарисао је за Спутњик да се бивши официр америчког морнаричког корпуса САД Скот Ритер, који је сарађивао са руским медијима, и имовина руског политиколога који има америчко држављанство Дмитриј Сајмс налазе у Русији, а не у зони домета, наводно, слободне америчке државе, не би им претио „лов на вештице“.
„Санкције и цео овај ‘лов на вештице', који се води против руских медија, не могу да ме зауставе, јер сам у Русији. Тренутно сам безбедан. Кажу да у Русији нема слободе говора, а у Америци она постоји, али, погледајте мене. Да је Скот Ритер био у Русији, не би му одузели пасош. Да су слике и остале ствари Дмитрија Сајмса биле у Русији, ФБИ их не би украо“, рекао је Хинк у разговору са агенцијом на маргинама Источног економског форума.
Новинар сматра да ће се цензура америчких власти уочи председничких избора у земљи само појачати.
Управа врховног комесара Уједињених нација за људска права залаже се за слободу говора, али не може да процени америчке санкције против руских медија због недостатка информација, изјавила је за Спутњик представник организације Елизабет Тросел.
Претходно, портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је бесмислицама оптужбе из САД да се Русија меша у америчке изборе и нагласио да Москва тако нешто не ради.
Подсетимо, америчко Министарство финансија је 4. септембра саопштило да се уводе санкције медијској групи „Русија севодња“, али и главном уредници групе и РТ Маргарити Симоњан и читавом низу истакнутих руководилаца.
Руско Министарство спољних послова изучава мере америчких власти и припрема одговор на њих.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала