- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Има ли алтернативе за Немачку: Зашто су „проруске” партије победиле на изборима у две покрајине

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаНемачка застава на згради Бундестага
Немачка застава на згради Бундестага - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2024
Пратите нас
У једном наступу искрене колико и самоуверене и не претерано интелигентне надмености, немачка шефица дипломатије Аналена Бербок својевремено је саопштила да ће се смртоносна помоћ Украјини наставити ма шта о томе мисле њени бирачи. Њени бирачи показали су шта о томе мисле чим су добили прилику. То, додуше, не значи и да ће тиме било шта променити.
Таква је, изгледа, природа тог типа демократије чији је нуспроизвод управо министарка Бербок, веродостојна унука свог омиљеног деде-нацисте која се и сама у тој традицији труди да ратује против Руса…

Очекивани потрес без преседана

На истоку су Немачке, елем, у савезним државама Тирингија и Саксонија, у недељу одржани избори који су донели очекивани политички потрес без преседана. Све три партије владајуће „семафор” коалиције – црвени СПД канцелара Олафа Шолца, жути либерали и Зелени Аналене Бербок и вицеканцелара Роберта Хабека – потучени су до ногу са освојених тек по десетак одсто гласова укупно. С тим што су либерали, на нивоу статистичке грешке, остали далеко испод цензуса, док су Зелени у Саксонији, не и у Тирингији, некако успели да пребаце цензус са освојених 0,1 одсто гласова више од минималних 5 одсто.
Ударна вест ових избора, међутим, није тотални дебакл владајуће коалиције. Нити је то релативни изостанак неуспеха традиционално главне конкурентске партије, Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) која је у Тирингији заузела убедљиво друго место док је у Саксонији с тек нешто више од једног процента предности успела да остане прва.

Исток је изгубљен

Главни тренд и најважнији исход гласања, заправо, понајбоље је уочио један од познатијих немачких војних аналитичара, упадљиво русофобни Јулијан Репке који на Твитеру, твитујући на енглеском да га сви што боље разумеју, није крио свој очај: „59 одсто за прокремаљске партије на изборима у Тирингији. 46 одсто подршке проруским партијама у суседној Саксонији. Исток је изгубљен.”
До оваквих бројки Репке је дошао тако што је сабрао гласове Алтернативе за Немачку – убедљиво прве странке у Тирингији са више од 32 одсто гласова и скоро 10 одсто више од другопласираног ЦДУ-у, и више од 30 одсто у Саксонији тако да јој је само за длаку измакло прво место – и гласове новооснованог Савеза Саре Вагенкнехт коју западни медији оптужују да је толико екстремно лево да је екстремно десно – изнад 15 односно 11 одсто – и Левице (13,1 односно 4,5 одсто) од које се Сара Вагенкнехт претходно одвојила.
А тек да употпуни онај Репкеов утисак о тријумфу тобожњих немачких проруса, један од лидера Алтернативе за Немачку (АфД) Бјерн Хеке, кога иначе оптужују за непристојне симпатије за нацисте док му је странка у ове две државе, као екстремистичка, званично стављена под надзор обавештајне службе, симболично се на гласање довезао у руској „лади ниви”…

Тумачење Јаниса Варуфакиса

Кудикамо разумно тумачење изборног резултата у Тирингији и Саксонији, на које вреди скренути пажњу, понудио је и некадашњи грчки министар финансија Јанис Варуфакис са своје левичарске позиције: „Да, успон ултрадесничара у Немачкој је катастрофа за Европу. Али то је директна последица политике радикалног центра (ЦДУ-СПД-Зелени-ФДП) коју спроводе већ деценију, комбинујући оштру штедњу за већину и бесплатан новац за неколицину…”
И заиста, кад један „Фолксваген” најави затварање својих фабрика у Немачкој уз отпуштање хиљада радника, по први пут у својој историји, јасно је да погрешна економска и геополитика тог радикалног центра традиционалних партија власти и опозиције доспева на наплату.
Упркос оваквом исходу избора, међутим, у складу с цитираним демократским принципом да нема везе шта гласачи мисле, потучени канцелар Олаф Шолц упутио је јавни позив да се исход гласања занемари и да АфД остане ван власти, што ће се вероватно и догодити. При чему посебно пикантан детаљ представља накнадно откриће пригодне софтверске грешке у Саксонији због које је ова странка лишена још једног мандата па је остала без такозване „блокирајуће мањине” у тој савезној држави.
Но то не значи да су проблеми решени, чак ни привремено – Сара Вагенкнехт, на пример, своју локалну подршку условљава променама политике на националном нивоу, укључујући и однос према Русији, у чему је заиста упадљиво слична АфД-у…
Какве промене Немачкој доносе избори у Тирингији и Саксонији? Колико је ослабљена влада Олафа Шолца? И шта ће то значити за немачку спољну политику?
O овим су питањима у „Новом Спутњик поретку” говорили новинар Жарко Ракић, некадашњи главни уредник „Политике”, и научни сарадник Института за политичке студије Душан Достанић.
Погледајте емисију:
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала