- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Протести широм Француске против именовања Мишела Барнијеа за премијера /видео/

© Фото : Скриншот/Твитер/видео/Aprajita Nefes 🦋 Ancient BelieverПротести у Француској
Протести у Француској - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2024
Пратите нас
Хиљаде људи изашло је данас на улице широм Француске у знак протеста против одлуке председника Француске Емануела Макрона да именује Мишела Барнијеа за премијера.
Према подацима париске полиције, 26.000 људи демонстрирало је у престоници да би осудили "Макронов пуч", пренео је Либерасион.
Са своје стране, Непокорена Француска, која је позвала на протесте, навела је да је у престоници протестовало 160.000 људи.
Полиција је навела и да је пет особа ухапшено због ношења забрањеног оружја и бацања пиротехничких средстава током демонстрација које су почеле око 14.30 са Трга Бастиље.
Прве демонстрације против именовања Барнијеа почеле су јутрос у неколико градова Француске, попут Мана, Нице и Нанта, јавио је БФМ ТВ.
Испред префектуре Атлантска Лоара, демонстранти су се окупили у 10.30 часова.
Левичарске странке оптужују Макрона за крађу парламентарних избора, пренео је Ројтерс.
Макрон је у четвртак именовао 73-годишњег Барнијеа, конзервативца и бившег преговарача Европске уније о Брегзиту, за премијера, окончавши двомесечну потрагу након одлуке да распише парламентарне изборе који су донели парламент подељен у три блока.
У свом првом интервјуу, Барније је синоћ рекао да ће његова влада, којој недостаје јасна већина, укључивати конзервативце, чланове Макроновог табора и како је изразио наду, поједине левичаре.
Барније је међу својим приоритетима поставио контролисање миграторних токова конкретним мерама, ревалоризацију рада и мере које неће довести до повећања дуга земље.
Левица, предвођена крајње левичарском партијом Непокорена Француска (ЛФИ), оптужила је Макрона за порицање демократије и крађу избора након што је председник Француске одбио да изабере кандидата савеза Нови народни фронт (НФП) који је освојио највише гласова на изборима одржаним у јулу.
Агенција за истраживање јавног мњења Елаб јуче је објавила истраживање које показује да 74 одсто Француза сматра да је Макрон занемарио резултате избора, док 55 одсто верује да их је украо.
Као одговор на именовање Барнијеа, чија је партија десног центра Републиканци тек на петом месту у парламенту са мање од 50 посланика, лидери левичарских партија, синдикати и студентска тела позвали су грађане да данас изађу на масовне протесте и најавили могуће штрајкове за 1. октобар.
Како је саопштила странка ЛФИ, биће одржано 130 протеста широм Француске.
НФП и крајње десничарско Национално окупљање (РН) заједно имају већину и могли би да збаце премијера гласањем о неповерењу ако одлуче да сарађују, навела је агенција.
Национално окупљање је дало прећутно одобрење за именовање Барнијеа наводећи бројне услове да не подржи гласање о неповерењу, што га чини де факто креатором нове владе.
"Пратићемо премијера. Ништа не може да се уради без нас", рекао је лидер РН Жордан Бардела за БФМ ТВ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала