- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва и Пекинг трн у оку: Шефови ЦИА и МИ6 оптужили Русију и Кину за „претње без преседана“

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаСтратешки бомбардери Ту-22
Стратешки бомбардери Ту-22   - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2024
Пратите нас
Директор америчке ЦИА Бил Бернс и шеф британске спољне обавештајне службе МИ6 Ричард Мур у заједничком чланку за „Фајненшел тајмс“ саопштили су да се САД и Велика Британија суочавају са „претњама без преседана“ које наводно долазе од Русије и Кине.
„Данас сарађујемо у међународном систему пуном контрадикторности, где се наше две земље суочавају са низом претњи без преседана“, наводи се у чланку шефова обавештајних служби.
Бернс и Мур истичу да се њихове службе „заједно супротстављају Русији“ и њеним акцијама у Украјини. Такође покушавају да спрече активности које, по њиховим речима, наводно спроводе руске обавештајне службе у Европи, те да за то издвајају „значајна“ средства.
Међу наводним претњама шефови америчке и британске обавештајне службе навели су и Кину чији је успон, по њиховим речима, главни геополитички изазов 21. века. Имајући у виду тај приоритет, њихови ресори су били принуђени да реорганизују свој рад, истиче се у чланку.
Поред тога, Бернс и Мур наводе да важан аспекат њиховог партнерства остаје борба против тероризма.
„Тесно сарађујемо како бисмо заштитили наше земље од претње од ДАЕШ* (терористичка организација, забрањена у Русији), која се поново појављује“, наводи се у чланку.
У последње време на Западу се све чешће чују идеје о директном оружаном сукобу између НАТО и Руске Федерације. Кремљ је поручио да Русија не представља претњу, да никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања снага Алијансе у Европи.
Кина је такође више пута позивала Запад да престане да надувава измишљену „кинеску претњу“.
Руски председник Владимир Путин на Источном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
РУСИЈА
Исток је звезда водиља: Погледајте цео Путинов говор из Владивостока /видео/
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала