Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Као у логору: Приштина смислила нови план да загорча живот Србима

© Sputnik / Милица Тркља / Поцепана српска застава надомак Бањске, крај ЗвечанаПоцепана српска застава надомак Бањске, крај Звечана
Поцепана српска застава надомак Бањске, крај Звечана - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2024
Пратите нас
Блокаду административне линије најављену од косовских Албанаца у покушају да се Косово и Метохија физички одсече од Србије историчар из Грачанице Александар Гуџић пореди са књигом јеврејског психијатра који описује живот у логору. На сличан начин он гледа на тренутну ситуацију на КиМ, јер блокаде, како каже, нису ништа друго до стварање логора.
Године насиља и репресије досадиле су Србима на КиМ и они постају готово равнодушни, што је на неки начин и природно и разумљиво, али није добро. Та осећања су сада израженија на Северу, где се Срби у четири општине суочавају са насиљем, малтретирањем од стране полиције и отвореним прогоном.
Након што су Срби претходно блокирали административне прелазе ка Косову и Метохији из правца централне Србије блокаде су уклоњене, али су сад Албанци најавили сопствене блокаде.

Зашто блокаде

Председник Удружења грађана косовско-митровачког округа Раша Ројевић рекао је да Срби нису хтели да блокирају путеве или дивљају, већ да покажу да ће се блокаде догодити и да ће поступити радикалније само уколико не буду испуњени захтеви да се стање на Косову и Метохији врати у какву-такву нормалу.
Представници српских удружења уклонили су јуче блокаде у близини административних прелаза Брњак и Мердаре из правца централне Србије, а привремене приштинске институције су отвориле прелазе за саобраћај.
Ројевић је рекао да су привременим приштинским институцијама дали рок до 1. октобра да нормализују стање, после упада у српске институције на северу КиМ прошлог петка.
© Фото : Снимак са екрана/Јутјуб/ Косово онлајнПостављене табле приштинских институција на зградама у Лепосавићу
Постављене табле приштинских институција на зградама које је полиција у Лепосавићу - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2024
Постављене табле приштинских институција на зградама у Лепосавићу

Стандардна тиранија

Наш саговорник каже да овакве мере константно терорисаног народа попут одлуке о блокади прелаза не треба да изненађују и подсећа да је пре пар година на северу јужне српске покрајине албански полицајац пуцао на ненаоружаног Србина и прошао не баш награђено као прави управник логора, али релативно некажњено.
Илуструјући даље тешку ситуацију у којој се налазе Срби на Северу, Гуџић каже да су недавно приштинске власти одлучиле и да затворе Институт за српску културу у Лепосавићу, јер су однекуд закључиле да он представља претњу по народ Косова и Метохије. Полиција је упала на адресу где седе људи који се баве научним радом и затворила ову установу. Такође је затворена и једна библиотека. Дакле, каже наш саговорник, затварају се све српске институције, иако немају додирних тачака са политиком.
Затварањем институција и албанским најавама блокада створиће се један комплетан концентрациони логор, само мало другачијег типа, рекао је Гуџић за Спутњик.
© Sputnik / Милица Тркља / Дом културе у ГрачанициДом културе у Грачаници
Дом културе у Грачаници - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2024
Дом културе у Грачаници

Шта је решење?

Гуџић сматра да ће крај оваквој тортури доћи онда када и једна и друга страна седну да наставе преговоре и договоре се заједно како да се овакве ствари више не догађају. Он сматра да су и најгори преговори бољи од било каквог облика протеста, насиља или било каквих блокада.
Утисак који сам стекао из комуникације са људима јесте да је страх и почетни отпор заменила равнодушност. Овде ће се ствари завршити или тако што ће Срби нестати са овог простора, или ћемо сести да се договоримо, закључио је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала