- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

На ово су многи упозоравали: Слобода медија у Америци коначно је - мртва /видео/

© Sputnik / Alexander Vilf / Уђи у базу фотографијаИсточни економски форум у Владивостоку
Источни економски форум у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2024
Пратите нас
Америчке санкције које су САД увеле руским медијима, између осталог и Спутњику, показују да је слобода говора, за коју се Запад некада залагао, на тој страни света мртва. Узбуњивачи који су упозоравали јавност на злоупотребе власти и компанија нестају из јавности, а закони на Западу су све ригорознији. Све указује да власти желе потпуну контролу.
Овако у емисији „Од четвртка до четвртка“ нови пакет америчких санкција медијској групи „Русија севодња“ коментарише новинар РТ Балкан, Марко Николић. Он напомиње да је у плану ЕУ да ускоро усвоји законе који ће успоставити потпуну контролу над друштвеним мрежама која ће се огледати и кроз приватне, личне профиле, дакле, у питању неће бити само медији.
У том контексту треба посматрати и хапшења српских држављана у Хрватској, јер су на своје профиле на друштвеним мрежама качили песме.

„Цензура је нешто што ће се огледати кроз свачији живот, то неће бити само питање медија. Санкције које су уведене Спутњику и РТ, као и Маргарити Симоњан, видећемо како ће утицати на остале запослене. То је нешто што се од Запада очекује и то је увертира пред изборе у Америци“, оцењује Николић.

Западу може само да буде жао

Монголија се ни крива ни дужна нашла у фокусу западне пажње због посете руског председника Владимира Путина. На државе као што је Монголија, богате природним ресурсима, Запад пажњу обраћа само када су у питању психолошке операције против Русије – као што покушавају у Јерменији, Грузији и, уосталом дуж руских граница, каже Николић.
Монголија се онога што Запад покушава да уради у Јерменији, Грузији, или Белорусији и Казахстану, где су покушани пучеви, спасава само тиме што се налази између Русије и Кине.
Реакција Запада на Путинову посету Монголији је знак слабости, тврди наш саговорник.

„Не вуку они више потезе на шаховској табли. Они сада могу само да реагују на потезе друге стране, које вуку земље БРИКС, да посматрају шта се дешава и да на основу тога вуку потезе. Раније је Запад играо четири потеза унапред – сада се обрће игра“, наводи он.

Зато Запад може само да „жали“ зато што је Путин посетио Монголију, додаје Николић.

Зашто Путин навија за Камалу

Према Николићевим речима, одржавање Источноазијског економског форума показује да је Русија земља којој западне санкције не могу ништа – то је још 2014. било јасно. Владимир Путин је још тада рекао да је Запад, уводећи јој санкције, учинио Русији услугу, јер је од тада почео руски економски препород.
Значај који се придаје Источноазијском економском форуму показује стратешку опредељеност Русије ка истоку, ка државама које, како Николић каже, напредују светлосним годинама у односу на Запад.
Једна од главних порука које је Путин послао са форума је она да на америчким изборима подржава Камалу Харис. То, према речима нашег саговорника, није ништа ново – Путин се на сличан начин шалио и док је Џо Бајден важио за председничког кандидата.
„Уз ту администрацију је све предвидиво. Све карте су отворене“, каже Николић.
Многи тврде да би Русија требало да навија за Доналда Трампа, међутим, Доналд Трамп из 2016. и Доналд Трамп из 2024. нису исте особе у политичком смислу, додаје он.

„Трамп 2024. године није исти човек. То је човек кога подржавају највећи бизниси, највећи конгломерати америчке економије – Питер Тил, Илон Маск… То су људи који воде причу. Ту сада постоје два табора, али Трамп више није човек који је антиестаблишмент, то више није човек који је неприхватљив. Он је непредвидив – сећамо се како је „опаљивао“ твитове, па у односу на то берза расте или пада. Његова непредвидивост не доноси стабилност. Не зна се хоће ли САД упасти у Венецуелу, да ли ће натерати Тајван да нападне Кину. Код Демократа је све то толико једноставно и предвидиво“, тврди Николић.

Руски председник Владимир Путин на Источном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2024
РУСИЈА
Песков: Нека на Западу сами дешифрују тон Путинове изјаве о Камали Харис
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала