https://sputnikportal.rs/20240908/ruska-carska-dijeta-smrsajte-uz-suve-sljive-i-kavijar-1174391374.html
Руска царска дијета: Смршајте уз суве шљиве и кавијар
Руска царска дијета: Смршајте уз суве шљиве и кавијар
Sputnik Србија
Руски император Александар I (1801-1821) познат је, не само по томе што је победио Наполеона Бонапарту, што му је омогућило да практично сам црта карту Европе... 08.09.2024, Sputnik Србија
2024-09-08T22:00+0200
2024-09-08T22:00+0200
2024-09-08T22:00+0200
русија
русија
русија – друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/03/14/1169848523_267:274:689:512_1920x0_80_0_0_9274ea05c3b9426f9011c25c0397a952.jpg
7 ујутро - зелени чај са млеком и тостираним белим хлебом.Након доручка, цар је ишао у шетњу.После шетње, у 10 сати, време је било за воћну ужину. Познато је да је цар лети веома волео јагоде, које су током сезоне увек биле на његовом столу.Изненађујуће, Александар I је ручао тек у 16:00!Шта је волео?Пре свега помињу хладну супу од кваса и листова цвекле. Цар је волео и кавијар. Управо за време Александра I овај „егзотични руски производ“ почео је да продире у Европу.Познати руски баснописац Иван Крилов описао је цареву трпезу, где је често био гост.„Супа за ручак је била сервирана у плитким тањирима, а за друго јело је служена мала пастрмка, комадићи тартуфа и мршава ћурка, коју је било јадно и гледати, а камоли јести”, пожалио се писац на „мршави“ ручак.А као десерт су лужили пола поморанџе!У 21:00, после вечерњег јахања, уследио би чај, увек са медом и воћем.Након тога, цар је два сата радио у својој канцеларији.Пре спавања, Александар I би попио кисело млеко или појео суву шљиву, без кожице. Ради бољег рада црева.Познато је да је руски цар веома водио рачуна о свом изгледу, тако да не чуди спартански јеловник којег се држао до краја живота.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/03/14/1169848523_407:303:686:512_1920x0_80_0_0_0a33882900226959f8b51044bab9c797.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија, русија – друштво
Руска царска дијета: Смршајте уз суве шљиве и кавијар
Руски император Александар I (1801-1821) познат је, не само по томе што је победио Наполеона Бонапарту, што му је омогућило да практично сам црта карту Европе прве половине 19. века, већ и по томе да је водио здрав живот. Царев доктор Дмитриј Тарасов саставио је „гастрономску дневну рутину” којој би позавидели много данашњи нутриционисти.
7 ујутро - зелени чај са млеком и тостираним белим хлебом.
Након доручка, цар је ишао у шетњу.
После шетње, у 10 сати, време је било за воћну ужину. Познато је да је цар лети веома волео јагоде, које су током сезоне увек биле на његовом столу.
Изненађујуће, Александар I је ручао тек у 16:00!
Пре свега помињу хладну супу од кваса и листова цвекле. Цар је волео и кавијар. Управо за време Александра I овај „егзотични руски производ“ почео је да продире у Европу.
Познати руски баснописац Иван Крилов описао је цареву трпезу, где је често био гост.
„Супа за ручак је била сервирана у плитким тањирима, а за друго јело је служена мала пастрмка, комадићи тартуфа и мршава ћурка, коју је било јадно и гледати, а камоли јести”, пожалио се писац на „мршави“ ручак.
А као десерт су лужили пола поморанџе!
У 21:00, после вечерњег јахања, уследио би чај, увек са медом и воћем.
Након тога, цар је два сата радио у својој канцеларији.
Пре спавања, Александар I би попио кисело млеко или појео суву шљиву, без кожице. Ради бољег рада црева.
Познато је да је руски цар веома водио рачуна о свом изгледу, тако да не чуди спартански јеловник којег се држао до краја живота.