00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска царска дијета: Смршајте уз суве шљиве и кавијар

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Поврће
Поврће - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2024
Пратите нас
Руски император Александар I (1801-1821) познат је, не само по томе што је победио Наполеона Бонапарту, што му је омогућило да практично сам црта карту Европе прве половине 19. века, већ и по томе да је водио здрав живот. Царев доктор Дмитриј Тарасов саставио је „гастрономску дневну рутину” којој би позавидели много данашњи нутриционисти.
7 ујутро - зелени чај са млеком и тостираним белим хлебом.
Након доручка, цар је ишао у шетњу.
После шетње, у 10 сати, време је било за воћну ужину. Познато је да је цар лети веома волео јагоде, које су током сезоне увек биле на његовом столу.
Изненађујуће, Александар I је ручао тек у 16:00!
Шта је волео?
Пре свега помињу хладну супу од кваса и листова цвекле. Цар је волео и кавијар. Управо за време Александра I овај „егзотични руски производ“ почео је да продире у Европу.
© Sputnik / M. BlinovЦар Александар I Романов
Цар Александар I Романов - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2024
Цар Александар I Романов
Познати руски баснописац Иван Крилов описао је цареву трпезу, где је често био гост.
„Супа за ручак је била сервирана у плитким тањирима, а за друго јело је служена мала пастрмка, комадићи тартуфа и мршава ћурка, коју је било јадно и гледати, а камоли јести”, пожалио се писац на „мршави“ ручак.
А као десерт су лужили пола поморанџе!
У 21:00, после вечерњег јахања, уследио би чај, увек са медом и воћем.
Након тога, цар је два сата радио у својој канцеларији.
Пре спавања, Александар I би попио кисело млеко или појео суву шљиву, без кожице. Ради бољег рада црева.
Познато је да је руски цар веома водио рачуна о свом изгледу, тако да не чуди спартански јеловник којег се држао до краја живота.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала