- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто китови убице нападају чамце — научници имају нову теорију

© Sputnik / Александр Ковалев / Уђи у базу фотографијаОрка (кит убица)
Орка (кит убица)   - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2024
Пратите нас
Научници су изашли са новом теоријом која објашњава зашто орке нападају чамце код Пиринејског полуострва.
Када су 2020. године младе орке почеле да нападају и потапају чамце, стручњаци су почели да се питају да ли је у питању освета, случајност или једноставно забава.
Према новој теорији, они чамце и јахте користе као неку врсту опреме за вежбање лова на атлантску туну плавоперку, њихову омиљену храну.
Бруно Дијаз Лопез, директор Истраживачког института за кљунасте делфине и главни аутор студије изјавио је за „Лајв сајенс“ да су он и његов тим схватили да могу да искористе податке о оркама које прикупе морнари, јер су за њих напади озбиљан проблем.
Коришћењем тих података научници су направили компјутерски модел кретања орки. Модели су показали да на кретање орки и туна утичу исти фактори, па ако се зна где ће бити туна, јасно је да ће ту бити и орке.
Открића су описана у студији у журналу „Ocean and Coastal Management“.
„Орке око Пиринејског полуострва заиста зависе од туне“ указао је Дијаз Лопез.
Атлантска туна плавоперка није више угрожена захваљујући променама у законима. Обнова њиховог броја дала је оркама довољно хране, а самим тим, како је навео, и време за одмор и забаву.
Осим тога, додао је, напади на чамце и јахте им дају могућност да развијају корисне вештине. Орке морају заједно да нападају туну да би је уловили, јер туна може да буде тешка и неколико стотина килограма, а плива у јатима и спада међу најбрже рибе у мору.
„Да би изоловали једну туну и одвукли је од групе, орке ударају у њу. Када је издвоје из групе, китови убице је изморе и отерају је до плићих вода, где им је лакше да је улове“, навео је Дијаз Лопез.
Према извештајима морнара, управо тако се понашају орке када нападају и чамце.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала