Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Албанци у првом реду: Режирају ли се нереди против Срба од којих ће Запад да пере руке

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава ЕУ и Албаније
Застава ЕУ и Албаније - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2024
Пратите нас
Албанска војска и КБС су природни савезници којим имају исти циљ - Косово без Срба. Из тог разлога се може очекивати, ако дође до нереда, да сукоб буде између њих и Срба, а страни „миротворци“ ће се умешати када све прође како би имали алиби да они нису учествовали у етничком чишћењу нашег народа, оцењује пуковник у пензији Љубинко Ђурковић.
Албански контингент, који је преузео дужност у мисији Кфора на Косову, одмах је ангажован на обуци за управљање нередима и насилним масама.

Природни савезници

Како је наведено на друштвеним мрежама Министарства одбране Албаније, албанске трупе, заједно са колегама из савезничких земаља, у приправности су 24 сата, а „циљ им је да очувају безбедно окружење и слободу кретања на територији Косова за све грађане".
Пуковник Ђурковић, последњи командант карауле Кошаре, објашњава за Спутњик шта је заправо циљ и зашто је ова дужност ступила на снагу баш кад су Албанци стали на чело Кфора.
„Међународна заједница, посебно европска елита, па и земље Квинте, очито су у озбиљној кризи и сада налазе могућност да реше своје проблеме кроз кризна жаришта где би могли да изазову сукоб. Тако би скренули пажњу са својих неуспеха широм света. Јасно је да им је КиМ погодно тло за тако нешто. Друго, чињеница да се албански контигент ставља у први план има двоструко дејство. Прво, ако дође до сукоба са Србима неће бити умешан нико из мисије Кфора из западних држава. Самим тим могу да се „оперу“ од учешћа у томе“, сматра наш саговорник.

Манипулација запада

Дакле, остали припадници Кфора дошли би када би се ствар већ завршила, као „миротворци“.
„Тиме би оправдали своју улогу и обавезу да чувају мир. Јасно је да им је највећи ослонац за неки сукоб на КиМ тамо где су Албанци и КБС и Срби, јер би највећи сукоб могао да избије управо између њих,“ истиче он.
НАТО и Албанци, додаје он, желе сукоб и желе да увуку у тај сукоб Србију.
„У ствари, НАТО је у прве редове ставио управо Албанце да они буду ти који ће са КБС да изазову нереде које би касније као гасили али тек када би Срби били протерани. Тако би остатак међународне заједнице био ван тог дешавања, и њихове трупе, а прљав посао би за њих урадили Албанци,“ објашњава Ђурковић.
Наш саговорник подсећа и да су, од када су Оружане снаге Албаније 2008. године ушле у НАТО, сврставајући Албанију међу савезничке земље Запада, оне постале најприроднији партнер Косовских безбедносних снага.
Претрес специјалаца тзв. косовске полиције у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2024
СРБИЈА
Формира ли Приштина специјалну оружану јединицу - само за лов на Србе
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала