- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белорусија јача границу са Украјином

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаВоеннослужащие зенитного ракетного полка, созданного в Лунинецком районе Брестской области
Военнослужащие зенитного ракетного полка, созданного в Лунинецком районе Брестской области - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2024
Пратите нас
На југу Белорусије појачана је безбедност и одбрана државне границе, а такође су распоређене додатне војне јединице, изјавио је државни секретар Савета безбедности Белорусије Александар Волфович за часопис „Национална одбрана“.
Он је истакао да ове јединице предузимају мере на унапређењу одбрамбених линија, пре свега у инжињеријском смислу, како би се максимално отклонила могућност изненадног напада, укључујући и употребом тешке војне технике.
„Истовремено се посебна пажња поклања повећању ефикасности система за свеобухватно сузбијање беспилотних летелица и противдиверзионих дејстава“, рекао је Волфович.

Провокације из Пољске и Украјине

Према његовим речима, Савет безбедности Белорусије примећује сталне провокације и разне инциденте, пре свега на државној граници земље и Савезне државе од стране Украјине, Пољске и балтичких земаља.
Како је навео, један од најновијих и најупечатљивијих примера је упад украјинских беспилотних летелица на територију Белорусије, од којих су неке обориле противваздушне снаге земље.
„Остали циљеви предати су Русији да их прати и такође их је успешно уништила руска ПВО“, прецизирао је Волфович.
Сва ова дејства прате разне дезинформације на интернету. Њихов циљ је познат – да заоштре друштвено-политичку ситуацију и посеју узнемиреност међу становништвом, напоменуо је он.
Он је додао да Пољска и балтичке земље додатно заоштравају ситуацију на државној граници Белорусије, јер је директно у близини границе на пољској територији распоређена група од осам хиљада људи.
„Пољска и балтичке земље не престају да ескалирају ситуацију на државној граници. У Пољској је, под изговором јачања њене безбедности, у оквиру операције ‘Безбедно Подласје’ распоређена група од до 17 хиљада људи, од којих је осам хиљада директно на нашим границама. У Пољској и балтичким земљама значајно је порастао број борбених тенкова и борбених оклопних возила различитих типова. Иако незнатно, повећан је и број артиљеријских система, борбених авиона и хеликоптера“, објаснио је Волфович.
Осим тога, у Пољској се формира нова механизована дивизија и две бригаде.
Варшава је у циљу јачања борбеног потенцијала националних оружаних снага од Сједињених Америчких Држава добила више од 100 јединица борбених тенкова „абрамс“, као и кредит од две милијарде долара за куповину америчког наоружања – вишенаменских ловаца Ф-35, ракетних система „хајмарс“ и противваздушних ракетних система „патриот“.
„Немачки војни врх такође наставља рад на формирању 45. тенковске бригаде националних оружаних снага на територији Литваније. Постизање њене оперативне спремности предвиђено је у наредне три године“, истакао је државни секретар.

Дезинформације о пријему Украјине о НАТО

Волфович је навео да „усијане главе“ на Западу пуштају гласине о могућности пријема Украјине у НАТО у деловима.
„Евидентирају се нови покушаји Запада да у Алијансу увуку неке балканске државе, али и земље постсовјетског простора. А неке ‘усијане главе’, вероватно да би испитале јавно мњење, већ пуштају гласине о могућности пријема Украјине у Алијансу, чак и у деловима“, рекао је он.
Према његовим речима, НАТО наставља да промовише своју политику неоправданог ширења. Ако је 1989. године организација укључивала 16 земаља, 2024. године их је већ 32. Улазак Финске и Шведске у НАТО Алијанса сматра једном од етапа војно-политичког покривања Европе и „попуњавања карике која недостаје“ за формирање потпуног источног крила Алијансе.
„У исто време, нико не намерава да се зауставља“, нагласио је државни секретар Савета безбедности Белорусије.
Белоруски специјалци - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2024
РУСИЈА
Спремни да реагују на све провокације: Белорусија пребацила додатне снаге на границу са Украјином
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала