Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Једанаести дан блокаде српских институција на северу КиМ; Лајчак најавио посету Београду

© Tanjug / DOPISNIK KIMКосовска Митровица, полиција
Косовска Митровица, полиција - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2024
Пратите нас
Приштинска полиција једанаест дана блокира зграде српских институција на северу Косова и Метохије. Више стотина запослених и даље не може на своја радна места. Мирослав Лајчак, који је у петак боравио у Приштини, најавио посету и Београду.
Привремене институције из Приштине отвориле су у суботу административне прелазе Мердаре и Брњак након што је више српских удружења претходно уклонило блокаде у близини административних пунктова Мердаре и Брњак из правца централне Србије.
Административни прелаз Јариње је, такође, отворен у суботу за саобраћај.
Премијер Србије Милош Вучевић поновио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има намеру да етнички очисти Косово и Метохију од Срба.
Тзв. косовска полиција упала је 30. августа, у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.
Приштинске институције су поставиле тројезичне натписе на којима су истакнута обележја привремених приштинских институција.
Због наводног фалсификовања докумената, саслушани су челници српских институција на северу покрајине.

Лајчак стиже у Београд

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће, након Приштине, посетити Београд како би припремио наредни састанак „у оквиру дијалога о нормализацији односа“ две стране.
Лајчак је на друштвеним мрежама, сумирајући претходну недељу, навео да је, након Бледског стратешког форума, боравио у Приштини ради припреме наредног састанка главних преговарача у Бриселу.
Специјални изасланик ЕУ није прецизирао датум планиране посете Београду.
Он је додао да је, током боравка у Приштини, са првим потпредседником владе привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем разговарао о недавним дешавањима током лета, дневном реду наредног састанка главних преговарача и приступима за решавање неких актуелних питања, као и о наредним корацима ка спровођењу Споразума о путу ка нормализацији односа.
„Следеће, упутићу се у Србију такође ради припреме следећег састанка у оквиру дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије“, навео је Лајчак.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала