- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МОЛ преузима одговорност за Европу: На снази нови споразум о транзиту руске нафте преко Украјине

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтне пумпе у Татарстану
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2024
Пратите нас
Мађарска нафтно-гасна компанија МОЛ саопштила је да од понедељка ступа на снагу нови споразум о транзиту нафте из Русије у Европу преко Украјине, према којем МОЛ добија власништво над нафтом - почев од белоруско-украјинске границе.

„МОЛ је склопио уговоре са добављачима нафте и оператерима нафтовода како би обезбедио несметано снабдевање сировом нафтом преко нафтовода Дружба из Русије преко Белорусије и Украјине до Мађарске и Словачке... Нова процедура за добијање нафте је у потпуности усклађена са свим релевантним санкцијама и регулативама, између осталог ЕУ и Украјину“, наводи се у саопштењу компаније објављеном на сајту Будимпештанске берзе.

У складу са споразумом, од 9. септембра 2024. године одговарајуће количине нафте које долазе из Русије постају власништво МОЛ-а на граници Белорусије и Украјине.
Мађарске власти су у августу изјавиле да је МОЛ спреман да преузме ризике испоруке нафте из Руске Федерације са руско-украјинске границе и плати разлику у цени ако Кијев прихвати ову шему.
Словачка и Мађарска су 22. јула упутиле апел Европској комисији због поступака Украјине, која је зауставила транзит нафте руске компаније Лукоил преко своје територије. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је касније истакао да је потврђено да је заустављање транзита координисано из Брисела.
Црпљење нафте - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2024
Подкаст
Руска нафта посвађала Мађарску и Словачку са ЕУ | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала