- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Све о руској вакцини против рака: Много приступачнија од америчке

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Уђи у базу фотографијаБокс за транспорт биолошког материјала
Бокс за транспорт биолошког материјала - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2024
Пратите нас
Руска вакцина против рака која је прошла претклиничка испитивања није „обична вакцина“, већ персонализовани лек, односно, препарат направљен за сваког индивидуалног болесника и спада у класу „имунотерапије“, изјавила је познати биолог, професор на Универзитету „Џорџ Мејсон“ Анча Баранова.
Она је додала да овакви лекови не спречавају рак, већ помажу организму да се избори са већ развијеним тумором, активирајући сопствену одбрамбену моћ организма.
Поред тога, вакцина је направљена на бази информационе РНК и принципијелно није другачија од вакцина против ковида 19, направљених на Западу („Фајзер“ и „Модерна“).
Према њеним речима, овакве препарате већ тестира компанија „Модерна“ против солидних тумора, али за сад нису широко имплементирани у пракси.
„Одлична је вест да ће се Русија придружити тестирањима лека овог типа“, истиче Баранова на свом Телеграм каналу.
Она је такође нагласила да се не очекује универзално дејство, т. ј. да ће код свих болесника бити побеђени тумори.
Биолог је оценила да ће информационом РНК вакцином бити лакше лечити имуногеније туморе, а мање имуногене – теже.

„Сви су забринути због трошкова лечења. Али, нова вакцина не може бити, априори јефтина, јер се производи комад по комад за сваког пацијента. Крајња цена препарата не одређује се на основу реагенаса и трошкова рада за њену израду, већ регулаторним и бирократским ‘уграђивањем’ на биофармацеутску индустрију. У Русији је она тренутно приметно мања, него у САД и Европи, зато и постоји нада у разумне цифре трошкова терапије“, наглашава Баранова.

Она претпоставља да ће третман лечења у Русији коштати око један и по – два милиона рубаља (око 15-20.000 евра) по пацијенту, а у САД се та вредност може кретати од 200 до 400 хиљада долара.
Претходно, претклиничка испитивања вакцине против рака су завршена и у најскорије време, након што Министарство здравља изда дозволу, почеће прва фаза клиничких испитивања уз учешће пацијената-добровољаца, изјавио је недавно главни онколог Министарства здравља и генерални директор Националног медицинског истраживачког центра за радиологију Андреј Каприн.
Почетком ове године руски председник Владимир Путин најавио је да би Русија ускоро могла да направи вакцину против рака.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала