Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Терор: Како се косовски полицајци „јуначе“ над српском омладином на Северу

© Фото : Приватна архива, Уступљено СпутњикуПрипадници Кфора на главном мосту на Ибру - Северна Митровица
Припадници Кфора на главном мосту на Ибру - Северна Митровица - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2024
Пратите нас
Младићи српске националности које је косовска полиција на бруталан начин ухапсила и притворила су физички и психички малтретирани и током хапшења, и након доласка у притвор, тврди адвокат једног од ухапшених момака у Северној Митровици.
Шокантан видео запис који је убрзо после инцидента доспео на друштвене мреже а приказује како косовски полицајци без милости вуку по асфалту четворицу српских младића не старијих од 20 година, уз вику са подигнутим пендрецима док они траже помоћ, згрозио је српску, али изгледа не и међународну јавност јер из Европе на ове сцене, бар за сада, нема реакције.
Прекомерна употреба силе
Младе момке је косовска полиција привела у понедељак око поноћи док су у кафићу у српском делу на северу КиМ славили рођендан. Снимак говори о бруталности косовске полиције и иживљавању над младим Србима док су их приводили. Младићи су ухапшени и одведени у притвор у Јужну Митровицу, а родитељима није било омогућен да их виде, нити су их обавестили о инциденту с обзиром да међу њима има и старијих малолетника.
Адвокат једног од ухапшених дечака/младића Милош Делевић успео је да се види са својим клијентом, а о том сусрету за Спутњик је рекао следеће:
„Они су ухапшени, односно лишени слободе због наводног напада на службено лице, како тврде у косовској полицији. Мој клијент тврди да се то није десило као и да он лично није ни вербално, нити физички насрнуо на службено лице,“ каже Делевић.
Истина је скроз другачија, каже он, а то је да се десило брутално пребијање момака и мог клијента.
„Мој клијент је приликом хапшења али и приликом довођења у притвор брутално пребијен. Осим тога је био и психички малтретиран, што је такође страшно,“ каже Делевић.

Психо-физичко малтретирање

Адвокат додаје да је још горе то што је његов клијент 2004. Годиште, дакле врло млада особа која је доживела тортуру од стране косовске полиције.
„Шта ће се даље дешавати морамо да сачекао и да видимо. Одређено им је задржавање до 48 сати а од тужилаштва зависи да ли ће да поднесу захтев за притвор или ће их пустити да се бране са слободе,“ каже саговорник Спутњика.
Делевић није желео много да открива детаље о којима је разговарао са својим клијентом али је напоменуо да ће јавност свакако на време о свему бити обавештена.
Родитељи претучених младића тврде, а то се види и на снимку, да
су косовски полицајци младиће вукли по поду док су њихове вапаје за помоћ ућуткивали коленима. Родитељи до јутрос нису ни знали да су им деца у притвору у Јужној Митровици, а још их нису видели, нити им је то дозвољено.

Снимак говори више од речи

Професор Факултета техничких наука у Косовској Митровици Срђан Јовић, отац једног од приведених младића, огласио се на мрежи "X".
"Управо су ми у КМ сина претукли и ухапсили Куртијеви полицајци. Иживљавали се на деци која су славила рођендан. Звао сам хитну помоћ, неће да дозволе лекарима да изврше преглед. Ухапсили су и пролазника који је снимио тортуру. То је Куртијев режим. Је л има даље живота овде?", написао је Јовић.
Поводом овог инцидента огласио се премијер Србије Милош Вучевић, који је рекао да су, према новим информацијама, у северном делу Косовске Митровице ухапшена тројица младића српске националности, као и четврти који је то све снимио телефоном.
„По информацијама које имам, јутрос сам се чуо са Петром Петковићем, тројица Срба, младића српске националности су на северу претучена, извучени из једног објекта па претучени, а ухапшен је и четврти који је то све забележио својим телефоном, који је снимао ту репресију и напад на српске младиће“, рекао је Вучевић.
Вучевић је рекао да има информацију да су привели једног од младића зато што су га наводно идентификовали у вези са протестом Срба прошле године у Звечану.
Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2024
СРБИЈА
Много тешка ситуација: Вучевић саопштио детаље новог хапшења и терора над српским младићима на КиМ
Курти у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2024
СРБИЈА
Пуштени Срби ухапшени током боравка Куртија у северном делу Косовске Митровице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала