- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бруто девизне резерве НБС на крају августа на рекордном нивоу

CC0 / rawpixel.com / Евро
Евро - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Пратите нас
Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају августа су износиле 28.225,0 милиона евра, што је највиши ниво бруто девизних резерви посматрано крајем месеца од када се прате подаци на овај начин (од 2000. године), а у односу на крај јула повећане су за 111,7 милиона евра, објавила је данас централна банка.
Овај износ девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 182,2 одсто и 7,4 месеци увоза робе и услуга, што је више него двоструко изнад стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, наведено је у саопштењу.
Нето девизне резерве на крају августа износиле су 23.984,3 милиона евра (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавезе према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) и такође су достигле највиши ниво крајем месеца од када се прате подаци на овај начин (од 2000. године). У односу на крај јула повећане су за 71,0 милион евра.
Приливи су остварени и по основу управљања девизним резервама, донација и по другим основима у укупном износу од 247,8 милиона евра.
Наведени приливи били су више него довољни да надоместе одливе из девизних резерви реализоване нето раздужењем државе на име девизних кредита у износу од 134,6 милиона евра и доспелих девизних хартија од вредности емитованих на домаћем финансијском тржишту у износу од 116,0 милиона евра, као и по другим основима у укупном износу од 121,6 милиона евра.
На повећање девизних резерви утицао је и позитиван нето ефекат тржишних фактора у износу од 1,1 милион евра, који је у највећој мери резултат повећања цене злата за око 3,6 одсто, док је у супротном смеру деловало слабљење долара у односу на евро за око 2,3 одсто на међународном тржишту.
Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у августу износио је 673,9 милиона евра и био је за 185,2 милиона евра мањи него у претходном месецу.
У првих осам месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5.487,1 милион евра.
У августу вредност динара према евру готово је непромењена, док је од почетка године динар номинално ојачао према евру за 0,1 одсто.
Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у августу нето купила 280,0 милиона евра.
Од почетка 2024. године, Народна банка Србије је нето купила 1.835,0 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала