- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Фестивал европских документараца „Седам величанствених“ од 13. до 19. септембра

© Спутњику уступио фестивал "Седам величанствених"Кадар из филма "Било једном у једној шуми"
Кадар из филма Било једном у једној шуми - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Пратите нас
Фестивал европског дугометражног документарног филма „Седам величанствених“ приказаће седам најексклузивнијих документараца, а биће одржан од 13. до 19. септембра у Мтс Дворани у Београду, саопштили су организатори.
Један од оснивача фестивала Зоран Поповић рекао је да је идеја била да представе лепоту и оно изузетно у документарном филму и да прикажу седам најбоље изабраних филмова.
„Двадесети пут покушавамо да пренесемо оно најактуелније, ексклузивно и важно, и да покажемо како изгледа модерни документарац као изазов за све филмске ауторе. Ово је била једна екскулзивна селекција како филмова, тако и гостију који долазе“, оценио је Поповић.
Према његовим речима, рад на селекцији седам филмова који заслужују епитет „величанственог“ био је изузетно компликован.
„Јубиларно издање фестивала отвориће филм 'Пијанофорте' Јакуба Пјонтека који показује шта се дешава са пијанистима који нас засењују својом вируозношћу. Затим, редитељка из Бразила Сисел Морел Даргис филмом ' 'Баломанија' истражује тајне фавела, чаролији снова која се појављује на небу... Ана Руби кроз филм 'Твој живот без мене' приказује тему преиспитивања друштва у односу према угроженима...", најавио је Поповић.
Из Финске долази филм „Шаптач рисовима“ Јухе Суонпе, као прилика за откриће човека који покушава да успостави везу с рисом, док ће италијанска редитељка Клаудија Този представити филм „Господин Бо“.
Поповић је додао да из Холандије стиже филм редитеља Петра Лома и продуценткиње Корин ван Ехерат „који води у чаробни свет путовања", а фестивал затвара филм посвећен природи „Било једном у једној шуми“ ауторке Вирпи Сутари.
Поповић је напоменуо да је живот документарног филма током претходних 19 година био турбулентан.
„Када смо основали фестивал налазили смо се на терену који је био недирнут. Кратка доументарна форма била је непозната. Био је изазов представити оно што публика мисли да не постоји. Овај фестивал треба да представи лепоту и нешто изузетно у документарном филму, а ми смо се трудили да се мењамо у складу са документарцем“, објаснио је Поповић.
Он је најавио и специјалну пројекцију посвећену редитељу Николи Филиберу који је два пута био гост овог фестивала.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала