- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

И то се десило: Усамљени глас у америчкој „пустињи“ - у корист Срба

© Sputnik / Igor Mikhalev / Уђи у базу фотографијаАмеричка застава испред зграде америчког Конгреса
Америчка застава испред зграде америчког Конгреса - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Пратите нас
То што је републиканска сенаторка Клаудија Тени упутила писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену у којем га је питала шта ће САД учинити да заштити Србе на Косову фин је гест, али суштински неће променити америчку политику према нама. Лепо је знати да је и некоме у Америци Косово пало на памет, али нико због њега неће „гинути“.
Тени је у писму написала да Куртијеви поступци угрожавају мир и стабилност на Западном Балкану и да се упркос оштрим критикама Стејт департмента, његови поступци нису променили. Сенаторка је тражила да сазна које ће све акције САД предузети да осигурају заштиту права етничких Срба на Косову и позову Куртијa на одговорност.

Све је то лепо...

Политиколог Александар Павић каже да је свакако добро што је сенаторка Тени написала и упутила писмо, али да оно неће утицати на политику Сједињених Америчких Држава.
САД су директно одговорне за оно шта Курти ради Србима на Косову и Метохији и оне му такво понашање допуштају, а све у циљу вршења притиска на Београд. Њихова намера је да Београд попусти по различитим питањима које су везане за интересе САД, укључујући сваку помисао на БРИКС, или било какве везе са Русијом и Кином.
Игра је врло јасна и добро је што у Америци има неко ко ће упутити овакво писмо, али то ништа не мења. Чак је и један део Демократске партије устао против политике коју Блинкен спроводи на Блиском истоку, а везано за Газу и Израел, али то на њега уопште није утицало, рекао је Павић за Спутњик.
© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЕнтони Блинкен, амерички политичар и дипломата који од 2021. године обавља функцију државног секретара Сједињених Америчких Држава. Претходно је био заменик Џона Керија под председником Бараком Обамом. Био је заговорник инвазије на Ирак 2003. године.
Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Ентони Блинкен, амерички политичар и дипломата који од 2021. године обавља функцију државног секретара Сједињених Америчких Држава. Претходно је био заменик Џона Керија под председником Бараком Обамом. Био је заговорник инвазије на Ирак 2003. године.
Америка има своје зацртане циљеве, поготово у Демократској партији и у том крилу које заступају Блинкен, Хилари Клинтон, Бајден, Камала Харис… никада неће бити добре воље према Србима, према српским интересима, према руским интересима, или према било коме ко се успротиви тој америчкој хегемонији.

Кад се америчке „Фоке“ на Косово врате

Павић сматра да Американци хоће да споје лепо и корисно, па им је ово прави повод за то. Ствари ће се решавати на председничким изборима и ако Трамп победи постојаће некаква шанса да се притисак САД на Србију смањи, као што то је био случај за време његовог првог мандата.

Неће сенаторка Тени сад да гине за нас, нити ће ризиковати своју политичку каријеру због Косова, али то као део предизборне кампање са њеног становишта има смисла. Писати Блинкену је потез учињен форме ради, да се зна да је упозорен о последицама и то је у реду, а о томе ће остати неки писани траг. Међутим, они желе те последице и Стејт дипартмент жели ово шта се сада дешава на Косову и Метохији, тако да ово испада као да неко пише Хитлеру да мало више припази на цивилне жртве у Југославији, закључује Павић.

Сенаторка из Њујорка Клаудија Тени је и раније дизала глас против ситуације у којој се Срби на Косову и Метохији налазе, а крајем прошле године је чак и предложила закон о суспензији помоћи Приштини због неиспуњавања договорених обавеза. Како је тада истицала, америчка помоћ треба да буде усклађена са принципима Бриселског споразума, а поред тога јасно треба ставити до знања да је Америка против акција које поткопавају права и добробит косовских Срба.
© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаБела кућа у Вашинготну
Бела кућа у Вашинготну - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Бела кућа у Вашинготну
Тени је у свом писму навела да је дубоко забринута због континуираног малтретирања Срба на Косову и изостанка акције Бајденове администрације, а подсетила је да је у септембру прошле године послала писмо и самом Куртију позивајући га да деескалира ситуацију и поради у правцу имплементације Бриселског споразума из 2013. године. Такође је апеловала на већу укљученост КФОР-а у целу ситуацију.
„Верујем да је време да се размисли о примени већег притиска на Куртијев режим, укључујући разматрање конкретних казнених мера ако се овакво понашање настави. Уз то, Кфор треба да интензивира напоре да заштити српску мањину у складу са својим мандатом. Уместо да остане пасивни посматрач или неутрални посматрач, Кфор мора да заузима проактивнији став повећањем патрола и спречавањем тешко наоружаних снага Косовске специјалне полиције да застрашују ненаоружане цивиле“, истакла је Тени.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала