- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Крај Америке“ и „најсмртоноснија војска“: Шта су све рекли Доналд Трамп и Камала Харис

© Tanjug / Gabrielle Lurie/San Francisco Chronicle via APДебата кандидата председника САД Доналда Трампа и Камале Харис
Дебата кандидата председника САД Доналда Трампа и Камале Харис - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Пратите нас
Бивши председник Доналд Трамп и потпредседница Камала Харис сусрели су се, први пут, у Филаделфији у дебати која би могла да одреди ток америчке политике у будућности.
Међу главним темама дебате нашле су се економија, посебно инфлација и међународна трговина, проблеми миграција у Сједињеним Америчким Државама, право на абортус, сукоб у Украјини и Палестини…
На самом почетку деведесетоминутног шоуа Харисова је пришла Трампу, пружила му руку и представила се.
Током наступа, актуелна потпредседница САД избегла је да одговори на вероватно најважније питање за бираче „да ли боље живимо сада или пре четири године“.
Уместо тога, нетачно је тврдила да Трамп намерава да уведе порезе на свакодневну робу, док она намерава да ограничи цене исте. Такође је причала о будућности и ономе што она назива „економијом прилика“.
Трамп је подсетио да је инфлација која и даље мучи Америку најгора у историји земље за разлику од времена када је он био председник и када је економија била рекордно снажна.

„Ископирала је Бајденов план. То су четири реченице које практично значе, 'ох, пробаћемо да снизимо таксе'. Она нема план“, рекао је.

Трамп ју је такође оптужио да нема јасну визију коју политику жели да води и да је све у шта је веровала пре три, четири године, сада одлетело кроз прозор.
„Сада се користи мојом филозофијом. Заправо, послаћу јој МАГА (Учинимо Америку поново великом) качкет“, рекао је.
Бивши председник је оптужио Харисову да је марксиста и да ће се, ако буде изабрана, њена политика променити и да ће то бити крај Америке.
Трамп је искористио и проблем са мигрантима на јужној граници САД - за који је потпредседница била директно задужена и није урадила ништа - и оценио да је Бајденова администрација ту урадила катастрофалан посао.
Њихова политика је по питању имиграције да мрзе нашу земљу, рекао је.

„Дозволили су улаз криминалцима, много, много милиона криминалаца. Дозволили улаз су терористима. Уништили су ткиво наше земље“, рекао је Трамп.

Ни срамно повлачење Американаца из Авганистана није заборављено. То повлачење било је једна од најнекомпетентније 'решених' ситуација које је ико видео, додао је.
Харисова је узвратила нападом на Трампов углед на глобалној позорници и тврдила да му се светски лидери смеју, а није пропустила ни да му се подсмева због више суђења која му прете - многа од којих су покренуле демократе.
„Пропутовала сам свет као потпредседница Сједињених Држава, а светски лидери се смеју Доналду Трампу“, рекла је Харисова и додала да су јој неки војни лидери рекли да је он „срамота“.

„Вероватно сам добио метак у главу због ствари које говоре о мени. Они су претња демократији“, одговорио јој је Трамп.

Када је реч о питању абортуса, Харисова је рекла да Трамп намерава да уведе националну забрану абортуса без изузетка, што није тачно.
Трамп је више пута поновио, чак и током дебате, да верује у изузетке у случају да је трудноћа резултат силовања, инцеста или угрожава живот мајке.

О сукобима у свету

Камала Харис је подржала право Израела на одбрану од Хамаса, али је истакла да рат у Појасу Газе треба окончати што пре.
„Није ни саслушала Бењамина Нетанјахуа када је говорио у Конгресу. Имала је паметнија посла. Она мрзи Израел“, рекао је Трамп, оптужујући демократе да су омогућили Ирану да финансира прокси снаге широм Блиског истока.
„Уколико будем изабран окончаћу рат у Украјини и пре него што уђем у Белу кућу“, рекао је Трамп.

Неубедљива завршница

Закључне речи Камале Харис и Доналда Трампа биле су неубедљиве као и већи део наступа у Филаделфији. Харисова је обећала да ће бити председница свих Американаца и смањити трошкове.
Трамп је, пак, оптужио Харисову да за три и по године у Вашингтону није учинила ама баш ништа, упозоравајући да утицај и углед Америке у свету полако опадају.

„Нећемо ићи уназад… Можемо да исцртамо нову визију и испунимо снове и визију Американаца. Смањићемо трошкове живота, поштоваћемо војску и имати најсмртоноснију силу на свету“, рекла је Камала Харис.

Имам само једног клијента, народ Америке. Треба нам председник свих Американаца, рекла је Харисова.

„Урадиће ово урадиће оно. Већ је тамо три и по године и није урадила ништа. Скупите се у тој лепој Белој кући урадите нешто. Зашто није ништа урадила. Наша моћ опада и то виде широм света, нисмо више лидери и немамо појма шта се дешава. На ивици смо светског рата. Она је најгори потпредседник у историји САД“, рекао је Трамп.

Анкете уочи дебате показале су да су Трамп и Харис готово изједначени, док бивши председник има предност у четири од седам „неодлучних“ држава које ће одлучивати о изборима.
Телевизија „Фокс њуз“ је предложила другу дебату у октобру. Док је Харисова изразила спремност за исту, Трамп не делује претерано заинтересовано.
„Сада жели још једну, јер је вечерас поражена, али не знам да ли ћемо ићи поново“, рекао је он новинарима.
„Разлог због којег водите другу дебату је ако изгубите, а они су изгубили. Али размислићу о томе“, рекао је водитељу „Фокс њуза“.
„Мислим да је ово била моја најбоља дебата. Показао сам колико су слаби, колико су патетични и шта раде да униште нашу земљу, на граници, са спољном трговином, са свиме“, додао је Трамп.
Дебата председничких кандидата Доналда Трампа и Камале Харис - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
СВЕТ
Украјина и Путинова „подршка“: Прва дебата америчких председничких кандидата
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала