- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјина одавно користи поклон Америке – терористе из Сирије

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаСтановници села које су уништили терористи ДАЕШ-а у провинцији Ел Хасаке на североистоку Сирије
Становници села које су уништили терористи ДАЕШ-а у провинцији Ел Хасаке на североистоку Сирије - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Пратите нас
Разговори украјинске обавештајне службе са џихадистима из Хајат Tахрир ел Шама уз посредовање Американаца, обављени су на самом почетку рата у Украјини и већ тада су многи потенцијали из Идлиба пребачени у Украјину, каже за Спутњик стручњак за тероризам Џевад Галијашевић.
„Ако анализирамо септембар месец 2022. кад је спољна обавештајна служба Русије обавестила амбасаду БиХ у Москви о 169 бораца који су из БиХ отишли тамо, ми у ствари говоримо о људима који су под командом Нусрета Имамовића из Идлиба отишли да ратују у Украјини. Дакле, већ тада смо имали сигнале да они одлазе и да директно учествују у одређеним паравојним јединицама. Те паравојне јединице имају своје огранке 'Ајдар', 'Азов', 'Десни сектор', 'Кракен' итд. али у главном су делови националне гарде у Украјини били покриће за деловање и плаћеничких формација, и ових муџахединских“, додаје Галијашевић.

Амерички поклон Украјини – џихадисти из Сирије

Према његовим речима, Украјинци су као амерички ресурс добили терористе из Сирије, из Идлиба, где су све операције заустављене зато што је сиријска војска могла ушетати у тај град, али је турска војска била гаранција да се то неће десити, а терористи су одавно отишли.
Име Хајат Tахрир ел Шам (забрањен у Русији) је америчко, САД су инсистирале да Џабхат ал-Нусра промени име, односно да направи једну ширу коалицију војних снага Ал каиде, и то је сад највећа војна формација која је у напону снаге имала више од 40.000 војника, открива Галијашевић.
„Многи од тих војника су у тој тзв. заштићеној зони регије Идлиб и практично су у потпуности аутономни. То је једна мала исламска република на тлу Сирије. Нусрет Имамовић из БиХ је шеријатски судија у Идлибу у тој јединици и он је увео војну формацију босанских муслимана у Хајат Tахрир ел Шам. Та формација се звала Саудијска мрежа ел Меали и та војна формација са још седам тзв. избегличких, неарапских војних формација прикључила се Хајат Tахрир ел Шаму. Сви су они у Украјини а довољно је било сигнала да Ал Каида и тзв. Исламска држава не делују на Блиском истоку откако је почела специјална војна операција у Украјини.“
Галијашевић подсећа да су све најважније терористичке акције у последње две године десиле искључиво на тлу Русије, да су извођачи увек били из Украјине и да су имали изузетна терористичка искуства. С друге стране, на Блиском и Далеком истоку није било значајних терористичких акција јер су потенцијали из Авганистана, Сирије и Ирака практично доведени у Украјину, додаје Галијашевић.

Пукотина између Турске и Америке

Зато је вест из турских медија јако добра и важна јер шаље поруку да Хајат Tахрир ел Шам постоји још увек, да ратује на украјинском ратишту, да има дронове које ће имати и у Идлибу, сматра Галијашевић.
„То говори да ни Турска више не држи страну Хајат Tахрир ел Шаму што је веома важно, јер су турски војни потенцијали око Идлиба и Алепа веома велики. Иако они синхронизовано делују са америчким војним структурама из Деир ел Зора, ми видимо да одређене пукотине ту постоје чим турски медији пишу о тој широкој коалицији у којој су биле и неке протурске милитантне структуре у Сирији. Наравно ово би требало добро анализирати и сигуран сам да обавештајне структуре Русије имају далеко боље информације од овог.“
То је показала изјава Марије Захарове јер она одлично разуме да су терористи, и ови који припадају Хајат Tахрир ел Шаму, управо као и Украјинци, тек геополитички инструмент САД, односно Запада, закључио је Галијашевић.

Преговори Украјинаца са џихадистима

Украјинске власти водиле су преговоре са представницима терористичке џихадистичке организације Хајат Tахрир ел Шам (забрањена у Русији) у Сирији како би врбовале милитанте у операције против Русије, пише турски лист „Ајдинлик“.
„Кијевска администрација која је, како се испоставило, сарађивала са Радничком партијом Курдистана у спровођењу тајних операција против руских трупа у Сирији, сада је успоставила односе са терористима Хајат Тахрир ел Шама који су окупирали Идлиб. Локални извори саопштили су да је последњих месеци украјинска делегација посетила Идлиб и састала се са вођама ове терористичке организације“, пише лист.
Према писању листа, састанак представника кијевске администрације и терориста у Идлибу одржан је 18. јуна. Између осталог, Кијев понудио представницима терористичке организације Хајат Тахрир ел Шам 75 дронова у замену за ослобађање низа радикалних антируских милитаната.
Погледајте и:
Застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2024
СВЕТ
На реду Обала Слоноваче? Абиџан сумња да амбасада Украјине учествује у обуци екстремиста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала