- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишенаменски ловац Су-30СМ на тактичко-летачким вежбама поморске авијације Црноморске флоте у Јејском рејону. - Sputnik Србија

УЖИВО Спречен покушај Кијева да заузме руску платформу; Украјина је опасност за западне земље

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 931. дан. Руска војска наставља да ослобађа градове и насеља у ДНР. Украјинска војска и током ове ноћи изводила је нападе дроновима на неколико руских области. Амерички државни секретар Ентони Блинкен и шеф британског Форин офиса Дејвид Леми су у посети Кијеву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:09 11.09.2024
Оборен дрон изнад Белгородске области, саопштио је Министарство одбране Русије.
21:14 11.09.2024
Британија је одлучила да дозволи Кијеву да користи ракете Сторм Шедоу против циљева у Русији, тврди Гардијан, позивајући се на изворе у Влади.
21:12 11.09.2024
Министарство спољних послова Украјине појаснило је да су се информације о састанку Зеленског и Бајдена појавиле услед грешке преводиоца. У ствари, Бајден ће разговарати са британским премијером Киром Стармером.
19:47 11.09.2024
САД узимају у обзир фактор могуће ескалације ситуације у Украјини због разговора са кијевским властима о извођењу напада западним оружјем дубоко на руску територију, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на заједничкој конференцији за новинаре у Кијеву са министрима спољних послова Велике Британије и Украјине Дејвидом Ламијем и Андрејем Сибигом.
"Споменули сте ескалацију, наравно, то је један од фактора које увек узимамо у обзир. Али то свакако није једини фактор, и није нужно одлучујући фактор", рекао је он.
Амерички дипломата је истакао да је на састанку са Владимиром Зеленским и његовим британским колегом разговарао о ударима на територију Руске Федерације и намерава да о резултатима састанка обавести америчког председника Џозефа Бајдена.
19:07 11.09.2024
Владимир Зеленски намерава да се састане са Џозефом Бајденом кроз два дана, саопштила је Бела кућа.
18:49 11.09.2024
14:31 11.09.2024
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:
Оружане снаге Украјине изгубиле су око 460 војника у зони одговорности групе „Запад“;
Руска ПВО средства оборила су током претходног дана 6 ракета „атакамс“ и 57 противничких дронова;
Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 110 војника у зони одговорности групе снага „Исток“;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана око 180 припадника у зони одговорности групе снага „Север“;
Група „Југ“ одбила је током претходног дана готово 655 војника;
Оружане снаге Русије уништиле су командни пункт на линији фронта групе снага „Хортица“, складиште муниције украјинске војске;
Оружане снаге Украјине у зони одговорности групе снага „Центар“ изгубиле су готово 510 војника;
Оружане снаге Украјине током претходног дана изгубиле су око 110 војника и ракетни систем „млрс“ америчке производње у зони одговорности групе снага „Дњепар“.
14:27 11.09.2024
Руска војска је ноћас спречила покушај кијевског режима да заузме руску самодижућу платформу за бушење „Крим 2“ на Црном мору, саопштило је Министарство одбране.
Да би заузели торањ, украјинска војна обавештајна служба послала је десантне снаге од 14 америчких чамаца „Вилард си форс“.
Током борби, Црноморска флота и руски војници потопили су осам чамаца и убили до осамдесет украјинских војника.
Још шест украјинских чамаца се повукло, а да нису ни покушали да покупе рањене украјинске војнике који су остали у води, додаје се у саопштењу Министарства.
14:10 11.09.2024
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Одлука о нападима на Русију „атакамсима“ вероватно донета, само се формализује кроз медије
13:18 11.09.2024
Три украјинске беспилотне летелице оборене су у Мурманској области Русије, саопштио је губернатор Андреј Чибис.
12:19 11.09.2024
Украјина је опасност за земље Запада због жеље Владимира Зеленског да увуче НАТО у трећи светски рат, рекао је шеф покрета „Друга Украјина" Виктор Медведчук.
"Опасност за колективни Запад представља управо Владимир Зеленски који жели да увуче НАТО у рат с Русијом, у трећи светски рат", наводи се су чланку који је објавио на сајту покрета.
12:13 11.09.2024
У последња 24 часа Оружане снаге Украјине су на курском правцу изгубиле више од 350 војника, 13 оклопних возила, до којих три тенка и три оклопна транспортера, једно артиљеријско оруђем два лансера за ракетне системе и 19 аутомобила, саопштило је Министарство одбране Русије.
Руска група „Север“ одбила је контранапад и спречила покушај напада украјинске војске у Курској области.
Противник је изгубио до 30 војника, док је 10 заробљено. Уништена су два тенка, оклопно возило и шест аутомобила, додаје се у саопштењу Министарства.
Министарство истиче да су руске снаге поразиле украјинску војску у 18 насеља Курске области.
У саопштењу се додаје да су руска авијација и ракетне снаге протеклог дана извеле нападе на 11 украјинских бригада у 15 насеља Сумске области.
12:11 11.09.2024
Амерички државни секретар Ентони Блинкен и шеф Форин офиса Дејвид Леми стигли су у Кијев, преносе украјински медији.
11:13 11.09.2024
Амерички председник Џозеф Бајден могао би ове недеље да дозволи Кијеву да примени британске ракете "сторм шедоу" за нападе у дубину руске територије, пише британски "Телеграф" позивајући се на изворе у британској влади.
Америчка дозвола је потребна јер се те ракете користе заједно са америчким системима, наводи лист, не прецизирајући о којим системима се ради.
Извори су навели да коначна одлука још није донета.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је јуче да би Бајден и британски премијер Кир Стармер у петак могли да донесу одлуку.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је раније изјавио да су дискусије о примени ракета "сторм шедоу" за ударе у дубину руске територије игра с ватром.
10:51 11.09.2024
Украјинске снаге су током ноћи више од десет пута гађале енергетске објекте у Запорошкој области, рекао је губернатор Евгеније Балицки.
10:26 11.09.2024
На корењевском правцу у Курској области ослобођено је неколико насеља, саопштио је командант "Ахмата" Апти Алаудинов. Под руском контролом је десетак насеља.
09:41 11.09.2024
Нови украјински министар спољних послова Андреј Сибига разговарао је са шефом НАТО о укидању ограничења за ударе на руску територију.
Како је рекао, то је од животне важности.
09:38 11.09.2024
Кијев је већ искористио већи део од неколико стотина ракета "атакамс" великог домета које су му испоручене, објавио је Си-Ен-Ен позивајући се на неименованог америчког званичника.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да није искључено да Вашингтон допусти Кијеву да тим ракетама гађа руску територију.
08:25 11.09.2024
Западне земље позивају Кијев да формулишу уверљив план дејстава за 2025. годину, пише "Вол стрит џорнал".
Како се наводи, европске дипломате сматрају да Украјина мора да реалистичније формулише циљеве у сукобу да би на Западу могли уверљивије да предоче бирачима да је неопходно трошити новац на њу.
Украјини је такође стављено до знања да њени савезници нису у стању да јој обезбеде стотине милијарди долара подршке које су јој потребне за њену „потпуну победу“ у сукобу са Русијом, пише лист, позивајући се на европске званичнике.
„Кијеву је речено да би потпуна победа Украјине захтевала од Запада да обезбеди стотине милијарди долара подршке“, наводи се у тексту. Међутим, то не могу да учине ни Сједињене Америчке Државе ни Европа, истиче лист.
08:13 11.09.2024
Теретни воз искочио је из шина у Белгородској области због тога што су непозната лица ометала железнички транспорт, саопштено је на Телеграм каналу железнице. Повређених нема.
Инцидент се догодио у уторак вече, а из шина су искочили локомотива и 11 празних вагона.
На лицу места су припадници органа реда.
Истражни комитет Русије саопштио је да је након инцидента покренут кривични поступак за тероризам.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала