- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинески супер-радар открио мистериозне мехуриће плазме изнад египатских пирамида

© Фото : Unsplash/Osama ElsayedЕгипатске пирамиде
Египатске пирамиде - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2024
Пратите нас
Уз помоћ најмоћнијег радара те врсте на свету, кинески научници су скоро истовремено открили мехуриће плазме који се појављују изнад Великих пирамида у Гизи и Мидвејских острва.
Како је саопштио кинески Институт за геологију и геофизику, Јоносферски радар за ниске географске ширине (ЛАРИД) открио је мехуриће плазме изнад Мидвејских острва и великих египатских пирамида, пише Популарна механика.
Истраживачи у Кини објавили су своја открића прошлог месеца након што су посматрали мистериозне плутајуће структуре ширине чак 9.500 километара, пише Њујорк пост.
Мехурићи екваторијалне плазме су аномални временски феномени у регионима ниске географске ширине, узроковани изненадним нестанком великог броја наелектрисаних честица у јоносфери – делу горњег слоја Земљине атмосфере.
Подсећајући на мехур, ова појава осиромашена електронима може да направи хаос са ГПС уређајима и такође може да прекине сателитску комуникацију, пише Саут Чајна морнинг пост.
Верује се да ови мехурићи оригинално потичу од од геомагнетне олује у новембру 2023, а такође су примећени изнад острва Мидвеј у Тихом океану.
Према извештају Кинеске академије наука, ове мехуриће треба третирати као „важан временски феномен у свемиру“.
Технологија детекције свемирских временских прилика може брзо да напредује, али су потребна већа улагања, написали су аутори.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала