- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Паљба из артиљеријског оруђа 2С3 акација у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Гранатирани положаји украјинске војске у Харкову

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 932. Руске снаге дана спречиле су покушај украјинске војске да заузме торањ за бушење на Црном мору. Током одбијања напада, потопљено је осам украјинских чамаца, а убијено до 80 украјинских војника. Нови украјински шеф дипломатије Андреј Сибига разговарао је са генералним секретаром НАТО-а Столтенбергом.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:03 12.09.2024
Сједињене Државе још нису спремне да објаве о укидању ограничења за украјинске ударе америчким далекометним оружјем дубоко у руску територију и не желе да спекулишу о томе, рекао је у четвртак заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател.
Пател је нагласио да се у овом тренутку став америчке администрације по овом питању није променио.
21:26 12.09.2024
Руске снаге извеле су напад на базу милитаната у Харкову, вероватно на јединицу Азов*, рекао је Спутњику координатор прируског покрета отпор у Николајеву, позивајући се на своје колеге.
„Харков, долетео је ФАБ на базу нациста“, истакао је он.
По његовим речима, наставља се гранатирање положаја украјинских снага.
Азов* - терористичка организација забрањена у Русији
19:24 12.09.2024
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2024
РУСИЈА
Путин упозорио: После ове одлуке Запада - НАТО директно улази у рат против Русије
17:48 12.09.2024
Министарство унутрашњих послова Русије расписало је потерницу против новинара Си-Ен-Ена Ника Волша и новинарке телевизије РАИ Стефани Батистини, који су илегално прешли руску државну границу у Курској области.
17:12 12.09.2024
Зеленски: Бразилско-кинески мировни план је деструктиван
Украјински председник Владимир Зеленски оштро је критиковао план Бразила и Кине за решавање украјинског сукоба, назвавши га деструктивним.
„Кинеско-бразилски предлог је такође деструктиван - то је обична политичка изјава. Рекао сам Лули (бразилском председнику Луизу Инасију Лула да Силви), а ми смо пренели и кинеској страни: Хајде да седнемо заједно, хајде да разговарамо. Зашто сте одједном одлучили да станете на страну Русије или да будете негде у средини? Како можете да предлажете своју иницијативу, а да нас ништа не питате?“, рекао је он у интервјуу за бразилски интернет портал Metrópoles.
Истовремено, Зеленски је уверен да су Бразил и Кина наводно раније разговарали о својој мировној иницијативи са Руском Федерацијом.
„Ми нисмо будале“, рекао је огорчено.
Истовремено, Зеленски је рекао реч „будале“ на руском, иако је интервју дао на украјинском.
16:33 12.09.2024
Литванија проучава могућност куповине система противваздушне одбране кратког домета за Украјину и залаже се за укидање ограничења украјинским снагама за извођење удара дугог домета на руску територију, рекао је литвански председник Гитанас Науседа.
14:28 12.09.2024
Савет ЕУ је у четвртак званично саопштио да је продужио до 15. марта 2025. персоналне санкције које су на снази од 2014. против више од две хиљаде физичких лица и организација за које Брисел сматра да су умешани у такозвану „претњу суверенитету, територијалном интегритету и независности Украјина“, следи из саопштења.
Како се наводи, санкције за два физичка лица неће бити продужене, а пет преминулих биће скинуто са спискова.
14:24 12.09.2024
Руски авиони Су-25 извели су напад на људство и технику украјинских снага у пограничном делу Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
14:13 12.09.2024
Најновији извештај Министарства одбране о ситуацији на курском правцу:
Украјинске снаге су у протекла 24 часа изгубиле више од 300 људи и пет тенкова;
Од почетка борбених дејстава на курском правцу Украјина је изгубила више од 12,5 хиљада војника;
Током протеклог дана руске снаге одбиле су два контранапада украјинске војске у правцу насеља Фанасејевка и Снагост;
Руске снаге такође су одбиле четири покушаја украјинских оружаних формација да се пробију преко државне границе у правцу Новог Пута и Медвежја. Противник је изгубио до 55 војника;
Руска авијација извела је напад на људство и технику десет украјинских бригада у Курској области и извела напад на 12 резерви украјинских бригада у Сумској области.
13:51 12.09.2024
Украјинска војска извела је напад на Нову Каховку, једна особа је погинула, а осам је рањено, саопштио је губернатор Херсонске области Владимир Салдо на свом Телеграму.
Према његовим речима, нападнута је централна пијаца са најмање 11 пројектила.
13:30 12.09.2024
Изнад Курске области оборена је навођена авијациона бомба, саопштио је в.д. губернатора Алексеј Смирнов.
13:17 12.09.2024
Руске снаге доминирају главним ратиштима Донбаса, пише амерички лист „Волстрит џурнал“.
Лист наводи да се украјински војници стационирани код Красноармејска (украјински назив – Покровск) жале на недостатак артиљерије и дефицит добро обучених војника.
12:28 12.09.2024
Федерална служба безбедности Русије осујетила је припрему диверзионо-терористичког напада на један од објеката саобраћајне инфраструктуре у Севастопољу, наводи се у саопштењу ФСБ.
Како се наводи, приведен је мушкарац (51) који се, по налогу специјалне службе Украјине, припремао да дигне у ваздух железнички мост у Севастопољу.
Њега је украјинска Служба безбедности врбовала преко месинџера с циљем прикупљања обавештајних података о објектима Оружаних снага Русије у граду, као и објеката саобраћајне инфраструктуре. По задатку Службе безбедности Украјине (СБУ) он је уз помоћ експлозивних средстава требало да изведе терористички напад – да дигне у ваздух железнички мост у Севастопољу.
11:25 12.09.2024
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије уништиле су инфраструктурне објекте на аеродромима, као и енергетске објекте који обезбеђују активност Оружаних снага Украјине;
Група „Запад“ током претходног дана одбила је три контранапада Оружаних снага Украјине противник је изгубио готово 445 војника;
Јединице групе снага „Центар“ побољшале су положај дуж линије фронта, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 495 војника;
Руска ПВО средства оборила су током претодног дана две гранате „хајмарса“ и 59 противничких дронова;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 155 припадника услед дејстава Северне групације руске војске;
Оружане снаге Украјине током претходног дана изгубиле су готово 745 војника у зони одговорности групе „Југ“;
Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 120 војника у зони одговорности групе „Исток“.
11:08 12.09.2024
Десетине украјинских војника погинуло је у нападу бомбардера Су-34 руске авијације на насеље Петропавловка на купјанском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
Напад је изведен бомбама ФАБ-500.
10:57 12.09.2024
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2024
Специјална операција у Украјини
Лавров: Руска војска поуздано потискује Украјинце из Курске области;НАТО координише украјинске ударе
09:49 12.09.2024
Министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски је у разговору са пранкерима Вованом (Владимир Кузњецов) и Лексусом (Алексеј Стољаров), који су се представили као бивши председник Украјине Петро Порошенко, изјавио да у овој фази Варшава нема жељу да брани Украјину.
„Све ће се променити ако Украјина, ако фронт почне да се урушава, све може да се промени. Али у овом тренутку нема жеље да се то уради“, рекао је он, одговарајући на питање да ли је Пољска спремна да брани Украјину.
„Знате, ми сада разматрамо да ли да обарамо руске крстареће ракете изнад вашег ваздушног простора из нашег ваздушног простора без уласка на вашу територију. Чак и ово је веома спорно у овој фази. И по овом питању нема договора, јер би то значило улазак у рат“, објаснио је министар.
Сикорски је нагласио да постоји могућност обуке украјинских војника у Пољској.
„Надамо се да ћемо моћи да припремимо неколико бригада за вас ове или следеће године. Али пољски војници у Украјини – то није могуће“, закључио је он.
09:30 12.09.2024
09:19 12.09.2024
Амерички произвођач војне технике „Рејтион“ (Raytheon) добио је уговор за испоруку ракета средњег домета ваздух-ваздух АМРААМ и пратеће опреме у вредности од скоро 1,2 милијарде долара, саопштио је Пентагон.
Уговор укључује испоруку технике страним земљама, укључујући Украјину, Бугарску, Јапан и Мађарску, наводи се у саопштењу. Очекује се да ће радови по уговору бити завршени до краја 2028. године.
08:35 12.09.2024
Владимир Зеленски је предао америчком државном секретару Ентонију Блинкену план примене ракета великог домета за ударе на територији Русије и списак вероватних циљева, пренео је Еј-Би-Си позивајући се на неименованог саветника лидера кијевског режима.
Блинкен је у среду боравио у Кијеву заједно са британским министром спољних послова.
Америчка ТВ станица напомиње да током састанка није донета одлука о укидању ограничења на примену америчког оружја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала