- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Млада звезда Бољшоја: Радујем се што наступам у Србији, међу пријатељима /видео, фото/

© Фото : Уступљено Спутњику/ Ања ЗелићКонцерт Бољшој театра у Сава Центру
Концерт Бољшој театра у Сава Центру - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2024
Пратите нас
У Србији је веома пријатно и радујем се што сам добио прилику да наступам у овој земљи, међу пријатељима. Велика је част плесати овде, посебно на сцени обновљеног Сава центра. Простор је веома велики, а сцена је изванредна, изјавио је за Спутњик солиста Бољшој театра Макар Михалкин уочи вечерашњег гала концерта Бољшој театра у Сава центру.
Млади балетски играч, који је добио прилику да наступа у највећем руском театру и на једној од најзначајнијих светских сцена, каже да је то велика срећа за сваког младог уметника, али да је огромна одговорност.
„Реч је о великим улогама. Много времена проводимо у припреми, много је стреса, неких мањих траума. Ипак, нико није поштеђен тога и то је нешто кроз шта свако мора да прође. Истовремено, то је и велика шанса за мене и веома ми је драго што ми поверавају велике улоге у Бољшој театру“, рекао је Михалкин у краткој изјави за Спутњик уочи наступа.
На програму гала концерта су делови из балета „Лабудово језеро“, „Успавана лепотица“, „Спартак“, „Дон Кихот“, „Корсар“, „Талисман“ и многих других, али и савремена остварења кореографа Маура Бигонцетија и Вејна Мекгрегора.
© Фото : Спутњику уступила Ања ЗелићКонцерт Бољшој театра у Сава Центру
Концерт Бољшој театра у Сава Центру - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2024
Концерт Бољшој театра у Сава Центру
Балетски ансамбл Бољшоја у свом уметничком изразу чува традицију класичног балета, проносећи славу овог московског театра који је пре готово два и по века основала царица Катарина Велика.
Макар Михалкин је лауреат бројних државних и међународних балетских такмичења, добитник руске државне стипендије, као и стипендија фондација Галине Уланове и Светлане Захарове. Међу освојеним наградама је и прво место на Сверуском такмичењу Министарства културе Русије „Млади таленти Русије“ 2022. године.
© Sputnik / Гавро ДешићЗвезде балета Бољшој театра у Београду
Звезде балета Бољшој театра у Београду - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2024
Звезде балета Бољшој театра у Београду
Уз Макара Михалкина наступају и првакиње Бољшој театра Ана Никулина, Анастасија Сташкевич и Елизабета Кокорева, прва солисткиња Кристина Кретова, прваци балета Вјачеслав Лопатин и Дмитриј Смилевски, водећи солисти Алексеј Путинцев и Клим Ефимов и Илдар Гајнтудинов.
Прваци Бољшој театра наступају у пратњи оркестра Београдске филхармоније, под диригентским вођством Алексеја Богорада.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала