- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Паљба из артиљеријског оруђа 2С3 акација у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге ослободиле Долиновку у ДНР; Вашингтон тврди: Нећемо уводити трупе у Украјину

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 933. дан. Руска војска наставља да ослобађа насеља и градове у Донбасу али и да успешно потискује украјинске снаге које су извеле упад у Курску област Русије. Само током јучерашњег дана под руску контролу враћено је десет насеља.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:06 13.09.2024
Русија чека објашњење САД о томе како је хемикалија америчке производње Би-З завршила у рукама украјинских милитаната, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
22:02 13.09.2024
Стејт департмент тврди да Вашингтон нема намеру да директно учествује у сукобу у Украјини нити да шаље трупе у земљу.
„Јасно смо ставили до знања да САД не намеравају да учествују у том рату. Не намеравамо да шаљемо нашу војску“, рекао је шеф прес-службе ресора Метју Милер.
Сједињене Америчке Државе помно прате речи руског председника Владимира Путина о последицама учешћа Запада у сукобу у Украјини, али ће наставити да снабдевају украјинске Оружане снаге оружјем, како саме тако и у саставу коалиције, додао је он.
18:48 13.09.2024
Финска и Шведска дозвољавају Кијеву да гађа Русију њиховим оружјем
За оружје које се Украјини испоручује из Шведске и Финске не постоје ограничења када је реч о територији на којој ће се користити, саопштила је финска телевизија МТВ, позивајући се на изјаве министара спољних послова те две земље.
Како је прецизирано, једино ограничење је да се оружје користи у оквиру међународног права.
18:43 13.09.2024
Канада подржава иницијативу да се укине забрана украјинским Оружаним снагама да изводе нападе на Русију западним далекометним оружјем, изјавио је канадски премијер Џастин Трудо.
17:38 13.09.2024
Украјинске снаге извеле су нападе дроновима на Запорошку област и том приликом су два цивила погинула, док је троје рањено, саопштио је губернатор области Евгеније Балицки.
16:12 13.09.2024
14:59 13.09.2024
Недељни брифинг Министарства одбране Русије:
Руске снаге су ослободиле насељено место Долиновка у Доњецкој Народној Републици;
Украјинска војска је током протекле недеље изгубила готово 16.960 војника;
Руске снаге су за седам дана ослободиле укупно 18 насеља (од тога 10 у Курској области). Група снага „Север ослободила је 10 насеља;
Јединице групе снага „Центар“ ослободиле су пет насеља у ДНР;
На линији разграничења предало се 49 украјинских војника;
Такође, за недељу дана изведено је 39 групних напада на украјинске објекте: уништавана су предузећа војно-инудстријског комплекса, енергетски објекти, војни аеродроми, складишта муниције, локације украјинске војске;
Услед напада Оружаних снага Русије уништене су локације националних формација и плаћеника;
Оружане снаге Украјине током недеље изгубиле су готово 820 војника у зони одговорности групе „Исток“;
Оборено је 9 ракета „атакамс“ и 433 дрона, укључујући 237 ван зоне специјалне операције;
Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 3.620 војника у зони одговорности групе „Запад“;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 490 војника у зони одговорности групе снага „Дњепар“;
Оружане снаге Русије одбиле су 10 контранапад Оружаних снага Украјине у зони одговорности групе „Југ“,
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 3.520 војника и 25 тенкова услед дејстава Северне групе руске војске.
14:08 13.09.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
13:22 13.09.2024
Украјини је остало „релативно мало“ ракета „сторм шедоу“ након напада на Крим, објавио је „Телеграф“, позивајући се на изворе у војсци и истовремено не прецизирајући земљу порекла ових извора.
Ракете „сторм шедоу“ Кијеву шаљу Велика Британија и Француска. Оружане снаге Украјине тим ракетама гађају цивилне објекте, а посебно су их користиле за нападе на Луганск, мостове између Херсонске области и Крима, на Севастопољ.
12:56 13.09.2024
У Европској унији као и пре нема јединственог става о нападима на циљеве на територији Русије, земље одлучују самостално, изјавио је портпарол Европске комисије.
Поред тога, портпарол је нагласио, коментаришући изјаву руског лидера о нападима западним оружјем на Русију, да ништа неће променити њихово гледиште, као и да ће се помоћ Кијеву наставити.
11:37 13.09.2024
Кина ће наставити да промовише мировне преговоре и игра конструктивну улогу у политичком решавању украјинске кризе, изјавила је на брифингу портпарол Министарства иностраних послова Кине Мао Нинг на молбу да прокоментарише изјаву украјинског председника Владимира Зеленског о „Консензусу Кине и Бразила о политичком регулисању украјинске кризе“.
Она је нагласила да „Консензус“ истиче неопходност поштовања „три принципа“ деескалације ситуације, а то су: спречавање ширења борбених дејстава, ескалације војних дејстава и провокација.
Раније је Зеленски казао да је кинеско-бразилски предлог деструктиван и представља само политичку изјаву.Такође је истакао да не разуме како Кина и Бразил могу да износе мировне иницијативе, а да нису питали Кијев.
11:28 13.09.2024
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране о ситуацији на курском правцу:
Руске снаге уништиле су формације четири бригаде у Курској области;
Оружане снаге Русије одбиле су три покушаја украјинске војске да се пробију преко границе у близини насеља Нови пут, Медвеђе и Весело у Курској области, противник је изгубио око 50 људи;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 20 припадника, један је заробљен након спречавања напада у Курској области;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана на курском правцу готово 300 војника и седам тенкова;
Украјинска страна је током борбених дејстава на курском правцу изгубила више од 12,7 хиљада људи u 108 тенкова;
Руске снаге уништиле су украјинске бригаде на подручју 13 насеља у Курској области,Дванаест украјинских војника предало се на курском правцу током претходне недеље,
Руска авијација извела је нападе на украјинске бригаде у 12 насеља у Сумској области, Јединице групе Север настављају офанзивна дејства, уништиле су формације Оружаних снага Украјине на подручју Љубимовке, Дарјина, Николајево-Дарјина, Покровског и Борока.
10:55 13.09.2024
Украјински војници који су учествовали у нападу на Курску област кажу да трпе велике губитке у људству и техници, као и да имају комуникационе проблеме, објавио је Си-Ен-Ен.
"Многи су убијени, много технике је уништено у Курској области", наводи телевизија речи једног од војника.
10:43 13.09.2024
САД и Британије би могли да објаве одлуку о укидању ограничења на примену оружја великог домета у украјинским нападима на територију Русије за време Генералне скупштине УН, у периоду када тамо бораве светски лидери (24-30. сепрембра), пишу европски медији.
10:34 13.09.2024
Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да државе чланице ЕУ саме треба да одлучују о томе да ли ће дозволити Украјини да користи њихово оружје великог домета за нападе на Русију.
„Сви који испоручују оружје треба да одлуче како ће оно бити коришћено, то је предвиђено међународним правом… Ситуација је јасна: партнери на билатералној основи са Украјином разматрају шта може да се ради с њиховим оружјем, то од њих зависи“, рекао је он.
Након тога, немачка влада је саопштила да се дискусије између САД и Британије не тичу немачког оружја и да немачки став о неиспоручивању ракета "таурус" Кијеву остаје исти.
10:27 13.09.2024
Три особе су погинуле у ракетном нападу украјинских снага на постројење у склопу рудника у Волновахи, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.
10:23 13.09.2024
Сједињене Државе ће крајем септембра остати без могућности да Украјини дају помоћ од 5,8 милијарди долара уколико Конгрес не продужи овлашћења Пентагона да користи ресурсе у оквиру програма PDA, који подразумева да председник земље одлучује о томе којој ће земљи послати оружје.
10:13 13.09.2024
Руски специјалци ликвидирали су у Курској области око 50 украјинских војника и уништили њихових пет упоришта и три радара, саопштила је Руска гарда.
08:58 13.09.2024
Велика Британија и САД неће данас, током сусрета председника Америје и британског премијера, дати дозволу Украјини да користи западно оружје великог домета за нападе на циљеве на територији Русије, јавља Ај-Ти-Ви.
Британски премијер Кир Стармер ће данас у Вашингтону разгварати са Џозефом Баједном а медији су претходних дана писали да се очекује да ће лидери донети одлуку о примени тог наоружања у нападима на Русију.
„Стармер је, међутим, ставио до знања да током његовом сусрета с Бајденом у Белој кући неће бити дата дозвола Кијеву да користи западне ракете за ударе на ваздушне и ракетне базе на територији Русије“, наводи ТВ.
Стармер је то рекао новинарима у авиону на путу ка Вашингтону.
07:56 13.09.2024
Председник Русије Владимир Путин је схватио да земље НАТО дозволом Кијеву да гађа циљеве у Русији желе да покрену трећи светски рат, написао је на друштвеним мрежама француски политичар Флоријан Филипо.
"НАТО жели трећи светски рат до потенцијалног избора Трампа, што ће бити катастрофа... Путин је то одлично разумео. Управо је то смисао дозволе за ударе оружјем великог домета на територију Русије", написао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала