- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије освештао Храм Светог Николаја Чудотворца у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2024
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије служио је данас Свету архијерејску литургију у манастиру Рмањ у Мартин Броду у Федерацији БиХ и освештао новообновљени манастирски храм Светог Николаја Чудотворца.
Овом свечаном чину присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија, као и председник СПС-а Горан Солак, преноси РТРС.
Због доприноса обнови манастира Рмањ, Додику ће бити додељено највише одликовање Епархије бихаћко-петровачке и рмањске - Орден новомученика бихаћко-петровачких.
Манастир Рмањ у Мартин Броду датира из 1443. године, током историје више пута је рушен и паљен, а крајем рата деведесетих година је уништен.
Последње четири године интензивирана је обнова ове светиње која траје деценијама.
Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије изјавио је раније Срни да су владе Републике Српске и Србије пружиле велику подршку обнови ове светиње.
Манастир Рмањ, који се налази на тромеђи Лике, Далмације и Босне, више од 580 година чува од заборава историју и културу српског народа.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала