Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија добила 177 најмлађих официра /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПромоција најмлађих официра Војске Србије
Промоција најмлађих официра Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2024
Пратите нас
Испред Дома Народне скупштине одржана је свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, а прве официрске чинове добило је 177 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије.
Церемонија је отворена дочеком заставе Републике Србије и интонирањем химне, а капетан бојног брода Мирослав Ћитић прочитао је указ председника Републике Александра Вучића о произвођењу 154 кадета 144. и 145. класе Војне академије и 23 кадета 10. класе Медицинског факултета ВМА у чин потпоручника.

Вучић младим официрима: Пред нама није лак период, увек морате бити уз свој народ

Председник Србије поручио је младим официрима да они од данас постају неко ко ће увек бити у првим редовима за одбрану наше отаџбине и да увек морају да буду уз свој народ.
"И ту нема извињења, попуштања, оправдања. Увек морате да будете са својим народом и са својом војском", нагласио је Вучић.
Казао је да пред нама није лак период и напоменуо да га никад није ни било.
"Погледао сам своје говоре из претходних десет година и никада није било лако. Увек смо се суочавали са изазовима, са онима који би да нам откидају део територије, са онима најјачим у свету који би ретко разумели наше потребе, наше жеље, наш устав и нашу отаџбину. И без обзира на све, успевали смо да сачувамо мир, успевали смо да одбранимо наше виталне државне и националне интересе, али смо успевали и да поправимо материјални положај војника", нагласио је Вучић.
Најбољим кадетима председник Вучић уручио је сабље са посветом.
„Сабља је највеће признање и понос сваког официра, признање свима вама који сте током ових не тако лаких година умели да пружите подршку, изјавио је потпоручник Никола Васић, први у рангу Војне академије након што је од председника Србије добио сабљу.
"Сабља је заслуга овог строја у коме је заједништво императив, али и вас, пријатеља, браће, сестара и родитеља", рекао је Васић и додао да крај њиховог пута ка првом официрском чину истовремено значи и почетак једног новог поглавља. Како је истакао, од понедељка ће строј најмлађих потпоручника Војске Србије посвећено обављати своје дужности.
Војну академију завршава 159 кадета и кадеткиња 144. и 145. класе те високошколске установе, међу којима су три кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и два кадета из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПромоција младих официра Војске Србије
Промоција младих официра Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2024
Промоција младих официра Војске Србије
Медицински факултет ВМА завршава 23 младића и девојака из 10. класе Медицинског факултета ВМА.
Најбољи кадети Војне академије су: први у рангу у виду Копнене војске Лазар Тадић, прва у рангу у виду Ратног ваздухопловства и ПВО Сара Николић и први у рангу у службама Никола Васић. Најбоља кадеткиња Медицинског факултета ВМА је Александра Стајић.
Свечаност су увеличали и налети ваздухоплова Војске Србије, као и наступи Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" и Репрезентативног оркестра Гарде.
Церемонија је завршена налетом авиона МиГ-29 и поруком пилота капетана прве класе Синише Анахијева.
"Нашим најмлађим колегама честитамо први официрски чин. Служите часно своме народу и будите понос својој отаџбини. Живела Србија", поручио је пилот.
Свечаности су, поред председника Вучића, присуствовали и министар одбране Братислав Гашић, начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант свечаности пуковник Срђан Благојевић, ректор Универзитета одбране Бобан Ђоровић, министри у Влади Србије, као и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, амбасадор Кине Ли Минг и представници верских заједница и организација.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала