- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Дванаест НАТО корака до рата са Русијом

© Sputnik / Оксана Джадан / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе НАТО-а у Летонији
Војне вежбе НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2024
Пратите нас
Северноатлантска алијанса отпочела је серију вежби у близини граница Русије, а маневри уз учешће бројних јединица трајаће до краја јесени. Укупно је предвиђено 12 вежби дуж целе територије источног крила. Три су организоване под окриљем Брисела.
Између осталог, од 9. до 20. септембра у Немачкој ће бити одржан „Непоколебљиви фокстрот ‘24“. Главни задатак је провера спремности снага на стратешком, оперативном и тактичком нивоу уз планирање и спровођење операција.
Маневрима руководи Врховна команда Здружених оружаних снага НАТО у Европи (SHAPE), на чијем је челу генерал армије Сједињених Америчких Држава Кристофер Каволи.
Затим, 30. септембра, у Грчкој ће стартовати „Рамштајн флаг ‘24“, под руководством АИРКОМ, здружене ваздухопловне команде. То су вежбе тактичког нивоа у формату ЛИВЕКС, уз примену стварних снага. Завршиће се 11. октобра.
Од 7. до 12. новембра одржаће се „Сајбер коалиција“ у Естонији. То су годишње вежбе, једне од највећих.
Овога пута посебна пажња посвећена је логистичким питањима: пребацивању великог контигента са једног краја Европе на други услед „инвазије условног непријатеља са истока“.
На програму су, још вежбе на националном нивоу у којима ће учествовати савезници.
Такође, на Исланду су завршене вежбе „Северни викинг“ на којима је увежабавано патролирање ваздушним простором, поморске акције и обалска одбрана.
У Словачкој су у недељу почеле вежбе „Токсична долина“, на којима учествују хемијско-биолошке снаге.
У Мађарској од краја августа траје „Храбри ратник“, већ друге вежбе ове године. Тамо је ангажована мултинационална борбена група.
Паралелно, у Летонији трају „Намејс“, уз учешће мултинационалне дивизије „Север“, формиране 2019.г. Алијанса је објавила да је ова формација потпуно припремљена.
Од 30. октобра до 12. новембра у Финској ће бити одржане вежбе „Хамер 2024“, на којима ће бити проверене механизоване јединице.
Завршава се циклус поморских маневара у Турској и Бугарској – „Мави Балина“ и „Посејдон ‘24“. У првом случају, главна пажња биће посвећена подморничким снагама, а у другом, борби против поморских мина.
Такође, вежбе ће бити одржане у Шпанији и Италији, али то већ није у близини руских граница.
Кад је у питању НАТО, ово није ништа ново. Брисел континуирано постаје све активнији на источном крилу.
У мају су завршене вежбе „Непоколебљиви бранилац“, највеће вежбе од Хладног рата. Четири месеца, 90 хиљада војника из свих 32 земаља НАТО, укључујући Шведску, која тек што је постала чланица.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала