00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
17:00
60 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Свечано обележен Дан јединства, слободе и српске заставе: Учинићемо све да заштитимо Србе на КиМ

© Tanjug / GORDANA JOVIC ATLAGICМилош Вучевић на свечаној академији у Новом Саду
Милош Вучевић на свечаној академији у Новом Саду - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2024
Пратите нас
Србија ће учинисти све да заштити свој народ на Косову и Метохији, зато морамо бити достојни идеала за које су се борили наши преци, поручено је вечерас на свеачној академијии поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, која је одржана у Српском народном позоришту у Новом Саду.
Програм свечане академије почео је интонирањем химни Републике Српске и Србије, у извођењу оркестра и хора Министарства одбране "Станислав Бинички", а окупљенима су се обратили поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије, председник Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Србије Милош Вучевић.

Вучевић: Морамо бити достојни идеала за које смо се вековима борили

Премијер Милош Вучевић, изасланик председника Србије Александра Вучића, рекао је да изазови са којима се суочавамо нису ништа мање опасни од оних са којима су се суочавали наши преци.
"Патње нашег народа на Косову и Метохији, изазване терором приштинског режима, опомињу нас да морамо бити достојни идеала за које смо се вековима борили. Ускраћивање права на постојање и опстанак, селективно и бесправно затварање наших сународника, свакодневно сведочи о безумљу привремених приштинских институција. Србија никада неће прихватити једностране и провокативне потезе Куртија и учиниће све да животе наших грађана заштити“, поручио је Вучевић.
Чувајући Србију и све грађане Србије, додао је премијер, низом мера које је најавио председник Александар Вучић наставиће се борба за очување Косова и Метохије, очување Срба на Косову и Метохији, поштовање права и очување мира.
“И чека нас пуно изазова, драги пријатељи, на заштити и Републике Српске у складу са Дејтонским споразумом. Мораћемо много тога да радимо. Не свађајући се ни с ким, али тражећи да нас сви уважавају као што ми уважавамо и морамо да уважавамо друге. И вас из Републике Српске, молим, без обзира на политичке разлике, мора постојати тај заједнички нужни именитељ, а то је очување Републике Српске, заветна обавеза за све људе у Републици Српској. Ту не сме да буде никаквих политичких разлика и ту није питање популарности, него питање останка и опстанка“, истакао је Вучевић.

Додик: Србија и српски народ се враћају себи

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је пре пет година одлучено да се 15. септембар врати као празник и да је за то најзаслужнији председник Србије Александар Вучић.
"Обележаван је у Краљевини Југославији као Дан војске, а комунистичка власт га је избрисала, као да није ни постојао. И то говори о томе како се третирао наш народ у то време", рекао је Додик.
Истакао је да је пропуштена историјска прилика када су после Првог светског рата 42 од 54 среза у Босни и Херцеговини тражила присаједињење Србији, а кренуло се у формирање Југославије.
"И данас када погледате Републику Српску, њену конфигурацију, видећете да је већина од она 42 среза Босне и Херцеговине, 70 посто територије јесте сведено на 49, представља управо оне срезове који су тада тражили присаједињење Србији. Имали смо историјску прилику коју нисмо искористили, отишли смо даље у нова страдања и губитке, да бисмо схватили на крају прошлог века, да слободу коју смо донели другим народима на простору Балкана сматрајући да су наша браћа, величајући наш успех у томе, нисмо разумели да они то тако нису схватили", навео је Додик.
Како је рекао, схватили су то као прелазно решење ка својим националним државама, а да би Србија на крају 20. века била сатанизована.
"Изгубили смо одличан тајминг, али се Србија враћа и српски народ се враћа себи. Данас, када погледам шта смо оставили иза себе у последњих неколико деценија, морам да кажем дефинитивну истину коју многи не желе да слушају, а то је да су Срби у овај век ушли са две државе – Републиком Српском и Србијом и да снагу нашег народа у Црној Гори враћамо", поручио је Додик.

Патријарх Порфирије: Од нашег јединства зависе сва наша срећа и сви наши успеси

Ппатријарх Порфирије рекао је у обраћању окупљенима да су имену празника три кључне тачке на којима почива наш род – јединство, које и у Христвоој науци заузима посебно место.
“Зато је данас вишеструко корисно да подсетимо себе и све наше сународнике, не само у Србији и Српској, него и у свим нашим овоземаљским постојбинама, где год да живимо, да од нашег јединства, али јединства искључиво у добру, у љубави, у правди и истини, у вери у Христа, зависи сва наша срећа и сви наши успеси, и лични, и заједнички“, истакао је патријарх.
Други стуб, нагласио је, на којем почива наше народно знање, јесте слобода, идеал и императив који баштини српско наслеђе, али који је својствен и човечанству.
“Наш народ је ову истину дубоко и искуствено доживео, јер је вековима по Божјем допуштењу, у разним крајевима и разним временима, трпео ропске стеге разних поробљивача. У тим периодима, када се гасила слава и моћ српске државе, и када су Срби трпели, патили и страдали од туђина, Бог је давао, те се будио дух нашег човека. Будила се и калила вера у Бога, који неће оставити свој народ и који ће учинити да многожељена слобода поново засија", рекао је патријарх.
Јединство и слобода су, додао је, златне нити од којих је исткана наша застава.
“Она као одлика нашег идентитета сабира у себи наше целокупно наслеђе. Као таква, она представља својеврсну тапију српског народа, где год да живи, али и његову личну карту свуда у свету и пред читавим светом“, рекао је патријарх Порфирије.
Свечаности су присуствовали и председница Скупштине Ана Брнабић, српски члан председништва БиХ Жељка Цвијановић, као и други представници државног и политичког врха.
Организатори свечаности су одбори за неговање традиција ослободилачких ратова Влада Републике Србије и Републике Српске.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала