- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војни авиони Су-25 - Sputnik Србија

УЖИВО Ослобођено село Борки у Курској области; Зеленски: Још немамо дозволу за ударе на Русију

Пратите нас
Руски системи противваздушне одбране уништили су током ноћи 29 украјинских беспилотних летелица изнад руских области, саопштило је Министарство одбране Русије. План шефа украјинског режима Владимира Зеленског, укључује, између осталог, спремност Кијева да пристане на локални прекид ватре и привремено замрзавање сукоба, пишу немачки медији.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:51 15.09.2024
Украјински лидер Владимир Зеленски тврди да Украјина још нема дозволу да користи западно оружје за ударе на територију Русије.
„Не, још увек не“, рекао је Зеленски у интервјуу за „Си-Ен-Ен“, одговарајући на питање да ли је Украјина добила дозволу.
Зеленски је рекао и да Украјина треба да наоружа14 бригада, иако Кијев сада није у стању да наоружа ни четири од њих.
„Постоји много разлога. Пре свега, све иде веома споро. Друго, потребно нам је да буде спремно 14 бригада... нисмо опремили ни четири“, прецизирао је Зеленски, одговарајући на питање зашто, након што су САД доделиле велики пакет помоћи Кијеву и европским испорукама, Украјина и даље нема довољно оружја.
17:21 15.09.2024
Руске снаге очистиле су село Борки у Курској области од Оружаних снага Украјине и заробиле неколико украјинских војника, саопштио је заменик начелника Главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије и командант специјалних снага „Ахмат“ генерал-мајор Апти Алаудинов.
17:16 15.09.2024
Британски премијер Кир Стармер и италијанска премијерка Ђорђа Мелони разговараће у понедељак о предлогу да Кијев употреби британске ракете „сторм шедоу“ за извођење напада на територију Русије, пише агенција Блумберг, позивајући се на изворе.
16:45 15.09.2024
Украјина трпи несташицу оружја и покушава да набави више технике од својих савезника, пише бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон у чланку за „Сонар21“.
„Украјинци не само што нису у стању да произведу значајне количине граната калибра 155 милиметара, тенкова, оклопних транспортера и артиљеријског оруђа, они такође очајнички моле Запад да им испоручи ракете, новац и још опреме“, истакао је он.
Према његовим речима, једино што у Украјини редовно расте је број гробова војника Оружаних снага Украјине.
16:04 15.09.2024
Артиљеријске снаге групе „Север“ уништиле су положаје хаубице украјинске војске у Харковској области.
Руске јединице су током извиђања идентификовале у шуми камуфлирани положај хаубице Оружаних снага Украјине и након тога активирале артиљерију.
12:30 15.09.2024
Главно из саопштења руског Министарства одбране о ситуацији на курском правцу:
▪Украјинска војска је изгубила више од 300 људи;
▪Одбијено шест покушаја Оружаних снага Украјине да пређу руску границу у Курску област, противник је изгубио око 60 људи и три тенка;
▪Седам припадника Оружаних снага Украјине предало се у Курскској области у протекла 24 сата;
▪Авијација и ракетне снаге извеле су напад на резерве седам украјинских бригада у 13 насеља Сумске области;
▪Руске оружане снаге поразиле су шест украјинских бригада у Курској области.
11:18 15.09.2024
Брифинг Министарства одбране Русије:
▪Оружане снаге Русије обориле су два украјинска ловца Су-27 и ловац МиГ-29;
▪Погођен је железнички воз са страним оружјем, као и складишта за беспилотна пловила;
▪Оружане снаге Русије погодиле су складиште ракетног и артиљеријског наоружања и погон за производњу компоненти за оперативно-тактичке ракете;
▪ПВО системи оборили су 55 дронова;
▪Група „Центар“ наставила је напредовање у дубину одбране Оружаних снага Украјине и одбила 10 контранапада, непријатељ је изгубио око 545 војника;
▪Група Исток је заузела повољније положаје и одбила један контранапад Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио око 110 војника;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 150 војника у зони одговорности групе „Север“;
▪Група „Запад“ је побољшала тактичку ситуацију, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 570 војника;
▪Група „Југ“ заузела је повољније положаје и одбила три контранапада, непријатељ је изгубио око 765 војника.
10:37 15.09.2024
Оружане снаге Русије имају могућност да изводе специјалну операцију у Украјини све док се не остваре њени циљеви, привреда земље се успешно носи са подршком војсци, изјавио је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков телевизији Русија 24.
„Имамо довољно могућности оружаних снага, имамо довољно потенцијала привреде за подршку Оружаних снага“, рекао је представник Кремља.
„Специјална војна операција ће се наставити и сви циљеви ће бити постигнути“, додао је Песков.
09:56 15.09.2024
Руски експерти су саопштили Спутњику да су почели да проучавају бојеву главу ракете Хајмарс.
„Тренутно проучавамо главни део ракете Хајмарс. Пажљиво проучавамо шта и како функционише. Почели смо да га растављамо“, рекао је стручњак.
На располагању су им контролни системи за носне стабилизаторе, микро кола и електроника.
09:18 15.09.2024
Казахстанске власти и даље изражавају спремност да буду посредник или да пруже платформу за преговоре између Русије и Украјине, изјавио је заменик министра спољних послова Казахстана Роман Васиљенко у интервјуу немачким медијима.
„Казахстан је првобитно понудио своје услуге као могући посредник или место за преговоре између две зараћене стране. Тај став се није променио“, рекао је Васиљенко, одговарајући на питање о ставу Казахстана у вези са сукобом између Русије и Украјине.
08:31 15.09.2024
Шеф Главне обавештајне управе Украјине Кирил Буданов назвао је руске ваздушне бомбе и ракете Искандер „веома великим проблемом“.
„То је веома велики проблем за линију фронта... наши војници највише страдају на и близу линије раздвајања“, рекао је он украјинским медијима.
Како је истакао, Русија неколико пута повећала производњу навођених бомби, а оне су опасније од Искандера.
07:09 15.09.2024
План шефа украјинског режима Владимира Зеленског, који намерава да представи током предстојеће посете Сједињеним Државама, укључује, између осталог, спремност Кијева да пристане на локални прекид ватре „у одређеним областима” и привремено замрзавање сукоба, пишу немачки медији, позивајући се на неименоване изворе.
Зеленски је раније рекао да ће украјински „план победе” представити америчком председнику Џозефу Бајдену и кандидатима за место шефа државе – потпредседнику, демократи Камали Харис и републиканцу Доналду Трампу. Он је 13. септембра рекао да је у путању „систем међусобно повезаних решења“ који ће Украјини омогућити „да овај рат стави на пут који води ка миру“. Што се тиче идеје о прекиду ватре, украјински лидер ју је у више наврата одбацио, рекавши да би пауза ишла само у корист Русији.
Како се истиче, на састанку ће Зеленски такође изнети захтев да се Украјини дозволи да гађа Русију далекометним западним оружјем. Војни експерт Карло Масала са Универзитета Бундесвер у Минхену сматра да Зеленски „жели да све стави на једну карту и покуша да постигне пробој на бојном пољу“.
07:09 15.09.2024
Руски системи противваздушне одбране уништили су током ноћи 29 украјинских беспилотних летелица изнад Брјанске, Курске, Смоленске, Орловске, Белгородске, Калушке и Ростовске области, саопштило је руско Министарство одбране.
„Протекле ноћи заустављен је покушај кијевског режима да изврши терористичке нападе помоћу беспилотних летелица на објекте на територији Руске Федерације. Дежурним системима противваздушне одбране уништено је двадесет девет украјинских беспилотних летелица, од којих петнаест је оборено над територијом Брјанске области, четири - изнад Орловске области и по једна изнад територија Белгородске, калушке и Ростовске области“, наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала