- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Завејани делови Аустрије , у низијама проглашено ванредно стање због поплава /фото, видео/

Снег у Аустрији - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2024
Пратите нас
Делове Аустрије оковао је снег, а на висинама изнад 1.400 метара пао је снег висине од преко метар, јавио је аустријски лист Хојте. У низијама су киша и поплаве, а на висинама изнад 1.400 метара, као што је Обертауерн, пао је снег висине метар.
Како је почела да пада ноћ, тако је снег падао и у нижим пределима, већ на висинама од 500 метара, док је на вишим планинским пределима на Алпима затрпао аутомобиле и закрчио пролазе испред приватних кућа.
С обзиром на то да се и наредних дана прогнозира невреме, аустријска влада је препоручила грађанима да не путују у појединим пределима уколико није неопходно, а могуће је да ће на неким местима снежни покривач бити и до два метра.

Проглашено ванредно стање због поплава

Због обилне кише у неколико региона у Аустрији на снази је ванредно стање, а оперативни центри прогласили су више десетина општина за подручја катастрофе због обилних падавина.
Ситуација са поплавама у Доњој Аустрији погоршала се у вечерњим сатима.
У Валдфиртелу, око 120 километара северозападно од Беча, очекују се поплаве, које се у просеку дешавају сваких 100 година.
"Наредни сати ће бити велики тест за наше хитне службе и бројне сународнике. Нарочито се у Валдфиртелу очекују изазови историјских димензија", упозорила је гувернерка Доње Аустрије Јохана Микл-Лајтнер.
Како је навела, 42 општине су сада проглашене за подручја катастрофе, а евакуације су у току.
Око 4.750 припадника ватрогасне бригаде имало је више од 640 интервенција. Према тренутним прогнозама, ванредна ситуација ће бити на снази до уторка увече, пренео је аустријски јавни сервис ОРФ.
У покрајини Доња Аустрија, ватрогасна бригада је у петак током ноћи изашла на 160 интервенција, углавном због штете коју је изазвала олуја.
Најјача киша се очекује на подручју од Беча, Доње Аустрије и Бургенланда преко Горње Аустрије, већег дела Салцбурга и Горње Штајерске до Тиролске низије.
Аустријске железнице су у четвртак упозориле на "одступања и кашњења у саобраћању возова" и позвале путнике да до недеље не крећу на пут без преке потребе.
Неколико путева је блокирано због обореног дрвећа или покварених возила, а Гросглокнер Хигх Алпине Роад, затворен је из безбедносних разлога. У неким областима ланци за снег су били обавезни.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала