- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Осумњичени за покушај убиства Трампа оптужен за незаконито поседовање пушке

© Tanjug / AP Photo/Efrem LukatskyОсумњичени за покушај атентата на Трампа Рајан Раут у Кијеву
Осумњичени за покушај атентата на Трампа Рајан Раут у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
Пратите нас
Американац Рајан Весли Раут (58), који је ухапшен због безбедносног инцидента на Флориди који ФБИ истражује као покушај убиства републиканског председничког кандидата Доналда Трампа, данас је пред федералним судом оптужен за незаконито поседовање ватреног оружја и поседовање ватреног оружја са избрисаним серијским бројем.
Како се наводи, реч је о пушки АК-47.
Раут већ има кривични досије а у САД, особе које су претходно осуђиване, а ухапшене су због поседовања ватреног оружја, ризикују максималну казну од три године затвора и новчану казну до 10.000 долара, преноси Индипендент.
Поседовање ватреног оружја са избрисаним серијским бројем подразумева максималну казну од 365 дана затвора и казну од 1.000 долара.
Међутим, ако се утврди да је особа уклонила или променила серијски број, казна може да износи до пет година затвора и 5.000 долара.
Судија Рајон Мекејб одредио је рочиште за притвор за 23. септембар, а рочиште за изјашњавање о кривици за 30. септембар.
Званичници наводе да се Раут крио у жбуњу, само неколико стотина метара од бившег председника, када су агенти Тајне службе приметили кундак пиштоља кроз ограду.
Почели су да пуцају на осумњиченог, због чега је возилом побегао са лица места и је оставио ватрено оружје са нишаном, два ранца и ГоПро камеру у голф клубу.
Локални службеници за спровођење закона су ушли у траг аутомобилу марке „нисан“, захваљујући сведоку који је фотографисао регистарске таблице, и ухапсили Раута на аутопуту.
Подаци са мобилног телефона показују да је Рајан Весли Раут био у близини голф терена бившег председника на Флориди више од 11 сати пре него што су га власти приметиле, наводи се у судским документима који су данас достављени.
Наводи се и да је мобилни телефон Рајана Раута био лоциран у близини области дуж линије дрвећа од отприлике 1:59 ујутро до приближно 13:31 поподне, 15. септембра 2024. године, пренео је Ројтерс.
За сада није у потпуности јасно шта је мотив напада, али Федерални истражни биро га третира као "покушај убиства".
Неименовани извори су за Њујорк тајмс рекли а су службеници за спровођење закона открили да је серијски број ватреног оружја делимично изгребан, што отежава утврђивање порекла, али је оружје послато на даљу анализу у лабораторију у Вирџинији.
Године 2010. Раут је осуђен за поседовање украдене робе и осуђен на условну казну.
Био је власник фирме Јунајтед Руфинг, а једна бивша запослена рекла је за Индипендент да се не сећа да је Раут био превише заинтересован за политику, иако објаве на његовим налозима на друштвеним мрежама указују на то да је некада подржавао Трампа, али је последњих година постао критичан према бившем председнику.
Од 2019. године, Раут је демократским кандидатима 19 пута донирао новац.
Он је на друштвеним мрежама такође снажно подржавао Украјину, наводи лист.
Раут је ухапшен у недељу недуго након што је побегао пошто су агенти тајне службе отворили ватру на њега јер је уперио полуаутоматску пушку ка голф клубу бившег председника Доналда Трампа у Вест Палм Бичу на Флориди, док је Трамп играо голф.
Републикански председнички кандидат је неповређен и на безбедном, саопштила је полиција, а ФБИ инцидент истражује као покушај убиства.
Пуцњава се догодила око два месеца након што је Томас Метју Крукс извео атентат на Трампа на скупу у Батлеру, у Пенсилванији 13. јула, када је Трамп задобио повреду уха.
Руски војник на авдејевском правцу - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
Специјална операција у Украјини
Спутњик открива: Осумњичени за атентат на Трампа био контакт лице за плаћенике у украјинској војсци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала