- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Порасле цене некретнина у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзградња нових зграда
Изградња нових зграда - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
Пратите нас
РГЗ индекс цена станова у другом тромесечју 2024. износи 164,56 што представља раст цена станова од 4,68 одсто у односу на исти период прошле године, објавио је данас Републички геодетски завод.
Цене станова у староградњи су, на нивоу Србије, порасле за 4,41 одсто, док је новоградња, односно куповина од инвеститора имала већи међугодишњи раст који је износио 5,15 одсто.
У Београду се бележи благи пад продаје станова од 0,57 одсто и вредности купопродаја за 5,61 одсто.
Како је наведено, РГЗ индекс цена станова за друго тромесечје 2024. показује благи годишњи раст цена.
У поређењу са првим тромесечјем 2024. цене станова у Србији су забележиле благи раст од 1,26 одсто.
Овај пораст цена у односу на прошлу годину и умерен тромесечни раст указују да тржиште некретнина остаје стабилно и без великих флуктуација, што је позитиван знак за економију и инвеститоре, наводи РГЗ.
Током другог квартала 2024. дошло је до повећање потражње за становима, са забележених 11.532 уговора о промету станова (односно, 7,5 одсто више него у истом периоду прошле године), уз укупну вредност од 978 милиона евра (7,3 одсто више него прошле године).
Гледано по регионима у Србији, приметне су одређене разлике у трендовима на тржишту станова.
Када је реч о броју продаја и вредности промета, јужна и источна Србија бележе значајан раст продаје станова од 16,7 одсто и вредности купопродаја за 37 одсто.
У Војводини је број продаја станова порастао за 14,03 одсто, а вредност купопродаја је већа за 35,7 одсто у односу на исти период прошле године.
Регион Шумадије и западне Србије такође бележи раст, са повећањем продаје станова од 9,70 одсто и вредности купопродаја за 22,22 одсто.
Када је реч о ценама станова, у односу на други квартал 2023. године, цене су порасле у региону Војводине за 4,49 одсто, Граду Београду 3,98 одсто, Шумадије и западне Србије за 5,05 одсто, а као и у претходних неколико квартала најснажнији раст цена забележен је у региону Јужне и источне Србије и износио је 7,40 одсто.
Када се упореди индекс цена станова у Србији са индексима у земљама Европе, Србија је имала умерен и стабилан раст цена.
Према доступним подацима Еуростата за прво тромесечје 2024, већи број држава бележи умерен оправак тржишта, међутим у неким земљама је и даље забележан пад цена стамбених непокретности (Луксембург, Немачка, Француска), док у исто време Пољска, Бугарска и Литванија бележе двоцифрен међугодишњи раст цена.
РГЗ индекс је развијен у складу с међународним методолошким смерницама и обезбеђује грађанима и привреди да на једноставан начин, ажурно и бесплатно прате кретања на тржишту непокретности, наведено је у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала