- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Превенција или контрола: АИ спречава злочин пре него што неком и падне на памет да га почини

CC0 / rawpixel.com / Снимци надзорних камера
Снимци надзорних камера - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
Пратите нас
Да ли је будућност полиције заиста попут оне коју смо видели у филму „Минорити Рипорт“, где полиција не хвата криминалце после пљачке, напада, убиства, итд, већ их спречава да то ураде и хапси пре него што злочин се десио?
Тако нешто може изгледати немогуће, али то не значи да полиција, користећи технологију и вештачку интелигенцију, не може бар у неким конкретним ситуацијама да покуша да уради нешто слично.
У Аргентини је недавно покренута полицијско одељење чији ће задатак бити предвиђање злочина (наравно, у срцу свега биће вештачка интелигенција), а пре неколико година на исту идеју су дошли и у Јужној Кореји. Припреме за имплементацију такве технологије почеле су пре четири, пет година постављањем бројних АИ камера за надзор, а сада је Институт за телекомуникације и електронику представио АИ систем под називом „Dejaview“који анализом снимака надзорних камера може да препозна и потенцијално спречи криминалне активности.
Вештачка интелигенција је обучена на бројним снимцима са хиљада надзорних камера, док софтвер анализира судске документе и снимке са места злочина, а све како би технологија препознала обрасце понашања потенцијално сумњивих особа, као и места на којима би се злочини могли десити.
Управо због тога се овај систем заснива на два начина рада. Први се односи на простор и време, а на основу злочина који су се десили у прошлости на истим или сличним местима, као и времена када су се десили (нпр. током ноћи), процењује могућност нових злочина. Дакле, уколико неко мирно и изоловано место има неке сличности са местима где су се злочини раније дешавали, систем ће то место означити као ризично како би полиција проактивно пратила надзорне камере у тим просторима и на време реаговала и спречила кривично дело у случају било каквих потенцијалних сумњивих напада и слично. Тестирање у округу Сеохо у Сеулу показало је да је тачност таквих предвиђања већа од 80 одсто.
Друга компонента овог система вештачке интелигенције односи се на појединце и фокусирана је на људе који су већ починили нека кривична дела и за које се сматра да су под повећаним ризиком јер постоји већа могућност да поново почну да се баве криминалним активностима. Праћењем и анализом начина на који се крећу, технологија може да упозори власти да постоје одређени сигнали понашања који указују да би особа могла поново да почини злочин.
Наравно, не треба ни помињати колико ова технологија може бити опасна по приватност, а на друштвеним мрежама може да се прочита да је ово само још један корак ка друштву тоталног надзора о којем је Орвел писао.
Остаје да се види у пракси како ће људи прихватити ову технологију и да ли ће она заиста утицати на смањење криминала у местима где се примењује. На почетку ће примена Dejaviewбити ограничена на места где је већ појачан безбедносни надзор , као што су аеродроми, велика окупљања, енергетска инфраструктура и сл, пренео је „Тех спот“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала