- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Оператер дрона у Харковској области   - Sputnik Србија

УЖИВО УН: Спремни смо да посетимо Курску област, потребна дозвола Русије

Пратите нас
Током протекле недеље, руске снаге спречиле су скоро 30 покушаја украјинских оружаних снага да продру на територију Луганске Народне Републике, губици украјинске стране су износили скоро 12.000 војника, саопштио је војни експерт Андреј Марочко. Током ноћи, експлозије су одјекнуле у Хмељницкој области, на западу Украјине.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:32 16.09.2024
22:07 16.09.2024
Руска ПВО уништила је у периоду од 21.55 до 22.25 часова осам украјинских дронова авионског типа изнад Брјанске области и један изнад Курске, саопштило је Министарство одбране Русије.
19:57 16.09.2024
19:57 16.09.2024
Представницима УН треба дозвола руских власти да посете Курску област, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.
„Наш кратак одговор је – да, спремни смо да то урадимо, али биће нам потребна дозвола Руске Федерације“, рекао је Дижарик на брифингу.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да је изјава украјинског министра спољних послова Андреја Сибиге да је Украјина позвала представнике УН и Међународног Црвеног крста да посете насеља у Курској области које су напале украјинске оружане снаге – провокација.
18:25 16.09.2024
Естонска одбрамбена компанија „Frankenburg Technologies“ саопштила је да ће почети да производи противдронске ракетне системе у Украјини, преноси агенција Блумберг.
Како напомиње агенција, реч је о компанији која је отворена у јануару ове године.
Блумберг није навео датум почетка производње.
16:48 16.09.2024
У Курској области донета је одлука о обавезној евакуацији насеља у Риљском и Хомутовском округу, која се налазе уз границу са Украјином, саопштио је губернатор области Алексеј Смирнов на свом Телеграму.
„На основу оперативних информација, регионални оперативни штаб је, у циљу безбедности, донео одлуку о обавезној евакуацији насеља Риљског и Хомутовског округа, који се налазе у зони од 15 километара уз границу са Украјином“, прецизирао је он.
16:30 16.09.2024
Рим не разматра одлуку о коришћењу далекометног оружја које се испоручује Украјини за нападе на територију, изјавила је италијанска премијерка Ђорђа Мелони.
„За нас је важно да Кијев створи најбоље услове за мировне преговоре. Што се тиче дозволе за употребу далекометног оружја, јасно је да те одлуке доносе поједине земље које испоручују ово оружје, узимајући у обзир одговарајуће законе“, рекла је Мелонијева на конференцији за новинаре после састанка са британским колегом Киром Стармером.
„У Италији се, као што знате, о овој дозволи данас не расправља. Овај став је подељен са савезницима“, рекла је Мелонијева, напомињући да одлука о овом питању не треба да се доживљава као одустајање од подршке Украјини, већ ће помоћ трајати докле год буде потребно.
15:11 16.09.2024
12:14 16.09.2024
Брифинг Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије гађале су инфраструктуру војног аеродрома, погон за производњу беспилотних летелица и четири објекта за њихово складиштење;
Ваздушно-космичке снаге Русије обориле су авион МиГ-29 украјинског ратног ваздухопловства;
Укупни губици украјинских снага износили су 1915 људи;
▪Група „Запад“ је побољшала тактичку позицију и поразила низ бригада Оружаних снага Украјине, укључујући бригаду „Азов“ (терористичка организација забрањена у Руској Федерацији);
▪Група „Центар“ је одбила 9 контранапада Оружаних снага Украјине, губици противника износили су око 530 војника;
▪Руски системи противваздушне одбране оборили су 20 пројектила Вампир, 13 беспилотних летелица и бомбу Хамер;
▪Група "Исток" поправила је положај и одбила контранапад Оружаних снага Украјине, противник је изгубио око 115 војника;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 550 војника у зони одговорности групе "Југ";
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 70 војника у зони одговорности групе „Север“.
▪Оружане снаге Украјине губиле су 50 војника као резултат дејства руске групе Дњепар.
11:08 16.09.2024
Руске трупе ослободиле насеља Успеновка и Борки у Курској области, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.
Још са брифинга:
▪Током протеклог дана губици Оружаних снага Украјине на курском правцу износили су више од 350 војника;
▪Током читавог периода сукоба у Курској области, Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 13.800 војника и 115 тенкова;
▪Руске оружане снаге су одбиле три покушаја Оружаних снага Украјине да пробију руску границу у Курској области, непријатељ је изгубио око 50 људи;
▪Руска авијација је гађала положаје 18 бригаде Оружаних снага Украјине у Курској и Сумској области.
08:27 16.09.2024
Руска војска је напала људство и технику Оружаних снага Украјине у неколико украјинских региона, рекао је за Спутњик Сергеј Лебедев, координатор проруског покрета отпор у Николајеву.
„Три пројектила су долетела у град Обухов (Кијевска област) и околину. Погођено је људство и техника у тајном складишту“, рекао је он.
Лебедев је истакао да је серија експлозија одјекнула и у Кијевској области и предграђу украјинске престонице. У граду Фастову погођена су складишта на железницичкој прузи.
У предграђу Житомира, где су се преселили националистички елементи из Николајева, одјекнуле су две експлозије.
Експлозије су се чуле и у граду Васиљков у Кијевској области и граду Каневу у Черкаској области. У последњем, према подацима проруског покрета отпор, украјинске снаге су имале значајне губитке.
Поред тога, напади су изведени и на објекте у у Дњепропетровској, Кировоградској, Хмељницкој и Виницкој области Украјине.
07:07 16.09.2024
У Кијеву су дејствовали системи противваздушне одбране, рекао је начелник градске војне управе Сергеј Попко.
Он је замолио становнике да остану у склоништима док је на снази упозорење о ваздушном нападу.
07:06 16.09.2024
Експлозије су одјекнуле у Хмељницкој области, на западу Украјине, пишу медији.
Други детаљи нису наведени.
07:05 16.09.2024
Током протекле недеље, руске снаге спречиле су скоро 30 покушаја украјинских оружаних снага да продру на територију Луганске Народне Републике, губици украјинске стране су износили скоро 12.000 војника, саопштио је војни експерт Андреј Марочко.
„Анализа тока специјалне војне операције на границама ЛНР за протеклу недељу: од 7. септембра до 13. септембра 2024. године јединице група „Југ“ и „Запад“ одбиле су 26 контранапада противника. Губици оружаних формација Украјине у зони одговорности група „Север“, „Југ“ и „Запад“ током овог периода износили су око 11.980 украјинских милитаната и плаћеника – 625 више него недељу дана раније“, рекао је он.
Марочко је додао да је руска војска током протекле недеље уништила 27 тенкова, 134 артиљеријска и вишецевна ракетна система, 23 станице за електронско и противбатеријско ратовање, 46 складишта муниције, као и преко 300 различитих непријатељских борбених возила, укључујући два Бредлија и 4 оклопна транспортера М113, америчке производње.
07:01 16.09.2024
У Белгороду је одјекнула серија експлозија, након што се огласила сирена за ваздушну опасност, јавља дописник Спутњика.
Како је саопштио губернатор области Вјачеслав Гладков, том приликом повређено је осам особа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала