- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска унија купује Кијеву оружје за руски новац

© loladjordjevicГардиста Војске Србије поред заставе ЕУ
Гардиста Војске Србије поред заставе ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2024
Пратите нас
Европска унија је усмерила 1,4 милијарде евра профита из замрзнуте имовине Руске Федерације за куповину оружја за Украјину, саопштила је Европска комисија.
„Прва транша непредвиђених прихода од руске имовине уплаћена је преко Европског фонда за мир: 1,4 милијарде евра је одређено за набавку приоритетне технике, укључујући артиљеријску муницију и средстства за ПВО, а такође – по први пут – за куповину од украјинске војне индустрије“, наводи се у документу.
Како су истакли, ЕУ од новембра 2022. године обучила је 60.000 украјинских војника на својој територији. Намеравају да обуче још 15.000 војника до краја зиме.
Поред тога, производња артиљеријске муниције калибра 155 мм у Европској унији, коју активно користи украјинско војно особље, требало би да достигне годишњи ниво од 1,4 милиона јединица до краја 2024. године.
Европска унија, Сједињене Америчке Државе и Канада замрзле су руску суверену имовину укупне вредности око 300 милијарди долара. Око 4-5 милијарди евра је под јурисдикцијом САД, а највећи део је у Европи, код белгијског депозиторијума „Еуроклир”. Посебно, западне земље су блокирале имовину руских физичких лица која се налазе на санкционим списковима.
Руски војници на самоходном минобацачу у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2024
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Медији: Запад све озбиљније разматра опцију да се преговорима обустави сукоб у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала