- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Напад на Белорусију биће почетак трећег светског рата

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2024
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да ће напад на ову земљу бити почетак трећег светског рата.
„Желим да упозорим наше противнике, наше ривале и оне који то још не схватају. Нема потребе то да се ради. Напад на Белорусију је трећи светски рат“, истакао је белоруски лидер на концерту поводом Дана народног јединства.
Он је навео и да Сједињене Америчке Државе гурају Кијев ка ескалацији односа са Минском.
„Према подацима наших обавештајних служби, током затвореног дела преговора наших бегунаца (опозиције која је напустила Белорусију) у једној од земаља... представници САД изнели су следеће тезе: од средине септембра до почетка новембра, Сједињене Америчке Државе очекују значајну ескалацију војне ситуације на фронту и са стране Москве и са стране Кијева. Западне обавештајне службе говоре о Белорусији као могућем месту ескалације“, објаснио је Лукашенко.
„Чини се да је затишје. Тачно је, ушли су у Курск. Отићи ће ​​– Украјинци се тамо неће одржати. Али Американцима то не треба, њима треба да се рат настави до последњег Украјинца, или још боље, последњег Руса. Потребна им је ескалација, па стога говоре о Белорусији као могућем месту ескалације ситуације. Овде се не ради о уласку оружаних снага наше земље у борбена дејства – то никада нећемо учинити, осим ако нечија чизма не ступи на наше тло – већ о одговору Кијева на летове руских дронова преко територије Белорусије, укључујући нападе на пограничну инфраструктуру. Односно, Американци су наредили Кијеву: ако се појаве околности, напасти нашу инфраструктуру дуж наше јужне границе. Узрок је што руски дронови лете поред територије Белорусије“, рекао је Лукашенко.
Белоруски војници на граници са Пољском - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2024
Специјална операција у Украјини
На граници Белорусије распоређено 120.000 украјинских војника - "искандери" су спремни
Истовремено, према његовим речима, Минск има договор са Кијевом да не оглашава у медијима случајеве када украјински и руски дронови улете у белоруску територију.
„И једни и други лоше управљају беспилотним летелицама које су за њих нове, а друго, функционишу системи за електронско ратовање који их избацују са курса. Један је пронађен у близини Бобрујска. То су били украјински дронови... Договорили смо се. Зашто их онда луткари из Вашингтона гурају (Кијев) ка конфронтацији са Белорусијом?“, додао је председник.
Председник Белорусије додао је да је та земља спремна да дâ свој допринос изградњи мира у региону, као и да њену мирољубивост не треба заменити за слабост.
„Већ сам говорио: белоруску мирољубивост не треба мешати са слабошћу. Када говорим о томе, немојте мислити да блефирам или претерујем. Не. Као никада раније, имамо чиме да одговоримо и у том смислу, будите мирни“, нагласио је председник.
Он је приметио да је НАТО оружје усмерено на Белорусију.
„Чак и сада, када је са територије наших западних и јужних суседа на нас усмерено НАТО оружје, а дуж наших граница се множе километри ограда и минских поља, ми одговарамо једноставно и у најбољим традицијама ‘последње диктатуре у Европи’ – отварамо границе и не захтевамо дозволе или визе. А људи са друге стране нас чују... И изводе закључке који никако не иду у прилог онима који им забрањују да дођу овде“, приметио је Лукашенко.
Он је нагласио да је Белорусија била и остала присталица мира.
„Наше велике мировне иницијативе чују се са говорнице УН и на међународним форумима. Предлажемо на расправу Евроазијску повељу о различитости и мултиполарности у 21. веку. Мултиполарност се не може избећи... не само да куца на врата, него је већ дошла до нас. Дефинитивно ћемо наћи излаз из глобалне безбедносне кризе, јер су уз нас наши најближи савезници, многе земље наше планете. Није било могуће и неће бити могуће изоловати Белорусију. Све више нас чују и подржавају у свету“, рекао је он.
Он је изразио уверење да ће западне елите ускоро схватити да је једини пут – да се преговара, то је оно што народи желе, закључио је Лукашенко.
Сотрудники ОМОН во время разгона уличных акций - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
РУСИЈА
Белорусија послала специјалне снаге на границу са Украјином
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала