- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Туристи на Мадагаскару открили сићушног камелеона, до сада непознатог науци /фото/

© Фото : Unsplash/Husha BilimaleКамелеон
Камелеон - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2024
Пратите нас
У приобалним шумама Мадагаскара откривен је сићушни камелеон, раније непознат науци.
Нова врста лиснатог камелеона, Брокесиа нофи, откривена је у приобалним кишним шумама Мадагаскара.
Реч је о малом камелеону који је дугачак свега 33 милиметра, што га чини нешто већим од Брокесиа нано врсте лиснатог камелеона, најмањег рептила на свету дужине од само 22 милиметра, који је откривен 2021. године.
Туристи су први скренули пажњу на нову врсту након што су објавили фотографије на интернету, што је навело научнике попут Мигела Венцеса са Техничког универзитета у Брауншвајгу у Немачкој да је истраже. Његове колегинице са Мадагаскара, Андолалао Ракотоарисон и Алида Франклин Хасиниаина, прве су прикупиле узорак овог новог минијатурног рептила, а истраживање у вези са овом врстом објављено је у часопису Зутакса.
Род Брокесиа састоји се од камелеона боје лишћа, познатих по изузетно малој величини. Откриће Брокесие нофи означава први пут да је лиснати камелеон пронађен у обалним кишним шумама Мадагаскара, које су смањене на само 10 процената њиховог првобитног распона.
Места у којима живи камелеон део су приватног резервата који води хотел чији су власници током две деценије омогућили обнову шума.
Локални новинар је пре пет година фотографисао ову врсту у већој шуми у близини, али научници, укључујући Венцеса, видели су да је велики део подручја уништен шумским пожарима током посете пре две године. Венцес стога наглашава значај екотуризма.
„Ако људи не виде економску вредност у малим деловима преживелих обалних шума, та шума ће нестати“, истиче он.
Он сугерише да екотуризам надмашује еколошке трошкове путовања, потенцијално помажући у очувању ових ретких створења, заједно са њиховим драгоценим стаништима, пише портал Њу сајентист.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала