- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

У Турској пронађен најстарији ајлајнер на свету /фото/

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Археолошко налазиште
Археолошко налазиште - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2024
Пратите нас
Током археолошких ископавања у Јешилову у турској провинцији Измир, пронађен је 8.200 година стар камени ајлајнер.
Директор ископавања Зафер Дерин са Егејског универзитета навео је да је предмет дуг 9,5 цм и да представља најстарији ајлајнер икада пронађен.
"На врху се налазе остаци црне боје. То је украсни предмет и показује да су Егејске жене пре 8.200 година такође водиле рачуна о свом изгледу, волеле лепоту и бринуле о себи", додао је он.
Објаснио је да се наоштрена камена оловка стављала у посуду са бојом и да и данас овај метод и даље користе жене у разним деловима Анадолије.
Сматра се да је црна супстанца на врху налаза послатог на анализу манган оксид. Тај минерал у праху био је главна компонента козметике која се у древним временима користила као оловка за очи.
Ископавања хумке у Јешилову трају од 2005. године, а налази су значајни јер сугеришу да насеља на том подручју датирају од 8.500 година до 6.500 година пре нове ере, пише Аркеоњуз.
На том локалитету су већ откривени важни трагови о раним насељеницима у области Измира на обали Егејског мора, њиховој околини и њиховој култури.
На пример, живели су у засебним кућама, са засебним кровним системима, за разлику од Чаталхојука у средњој Анадолији, где су куће једна до друге.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала